Murele – beneficii pentru sanatate

0

Murele cresc in zone deluroase, la margini de padure si prin tufisuri. Arbustul de mur creste inalt de 1-3 m si tulpina este acoperita de ghimpi subtiri.

Florile de mure sunt albe, cu 5 petale mari si infloreste in lunile iulie-august. Fructele, rosii si acrisoare la inceput, negre si brumate la coacere, au gust dulce – acrisor.

In scop medicinal, de la mure se recolteaza frunzele lipsite de petiol, lastarii tineri, uneori radacinile si florile.

murele

Murele – compozitie

Frunzele contin taninuri, flavonoizi, acizi organici, vitamina C, inozitol, mucilagii, celuloza. Mladitele tinere contin fitohormoni estrogenici naturali.

Fructele de mure contin de asemenea mari cantitati de beta-caroten, acid salicilic, pectina, zaharuri, compusi flavonici, vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C, E) si saruri minerale.

murele

Murele – beneficii

Frunzele de la mure imprima acestei plante proprietati astringente, antidiareice, antihemoragice, antispastice si antiseptice.

Fructele au actiune antiinflamatorie, dezinfectanta, antitermica, stomahica, tonica, laxativa, depurativa, nutritiva, regleaza secretia melaninei.

Mugurii si ramurile tinere, datorita continutului de fitoestrogeni si tropismului specific asupra organelor genitale feminine si gonadelor, au efect in tratarea afectiunilor ginecologice.

murele

Murele – indicatii terapeutice

Preparatele din frunze de mur sunt utilizate in combaterea:

Administrare:

Infuzia se preparã din 2 lingurite de frunze uscate si mãruntite, la 1 cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi. In gingivite si stomatite, se poate prepara o infuzie din 2 linguri de frunze la 1 cana cu apa si se face gargara de mai multe ori pe zi.

Tot ca uz extern, in caz de hemoroizi, se pot aplica comprese locale imbibate intr-o infuzie preparatã din 2 linguri de frunze la 1 cana cu apa.

murele

Decoctul din mure poate fi eficient pentru bai de sezut in caz de leucoree.

Fructele consumate proaspete, sub forma de gemuri sau sub forma de suc natural sunt nutritive, vitaminizante, laxative daca se consuma pe stomacul gol.

Share.

Leave A Reply