Murele – proprietati si beneficii pentru sanatate

0

Murele sunt plante care cresc in zone de deal la margine de padure sau stufaris si au o tulpina inalta de 1-3 m, arcuita si acoperita cu ghimpi.

Infloresc in lunile iulie-august si au flori albe cu 5 petale. Fructele sunt rosii si acrisoare la inceput, negre si brumate la coacere.

Fructele sunt bogate in cel mai puternic antioxidant: resveratrolul, acesta fiind totodata si un pigment ce confera culoarea movalie murelor.

Murele contin de asemenea vitamine si minerale, oligoelemente si substante active cu rol antiinflamator, antibacterian, antiimbatranire si totodata rol anticancerigen.

murele

Murele – beneficii pentru sanatate

3 pumni de mure consumate pe stomacul gol pot amelioara afectiuni ca si amigdalitele, durerile in gat, raguselile, constipatia, durerile menstruale, anemia si infectiile urinare.

Murele sunt de asemenea remineralizante si astringente, antireumatice si hipotensive, si pot sa amelioreze simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin.

In plus, aceste fructe pot sa previna anumite forme de cancer, cum ar fi cel de san, stomac sau colon, in principal datorita acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formarii substantelor cancerigene in organism. Neoplasmele orale si alte tumori maligne orale pot fi reduse cu circa 44%, conform ultimelor cercetari in domeniu.

Murele ne intaresc oasele prin conitnutul ridicat de calciu, fosfor si magneziu.

Murele sunt indicate atat copiilor in procesele de crestere, cat si batranilor care au risc de demineralizare osoasa si adultilor care au nevoie de preventia patologiilor osoase si articulare.

Prin continutul de vitamine, minerale si oligoelemente, precum si proteine murele intaresc sistemul imunitar. De asemenea substantele continute de mure au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene.

murele

Murele – o reteta sanatoasa

Spuma de mure:

  • 200 ml de frisca batuta se amesteca impreuna cu 1 cana de mure,
  • 90 de grame de zahar pudra, jumatate de lingurita de coniac (dupa gust) si jumatate de lingurinta de esenta de vanilie.
  • Foloseste un mixer electric pentru a omogeniza totul si pune spuma la racit pentru 30 de minute.
Share.

Leave A Reply