Naștere naturală versus operație cezariană (VIDEO)

Naștere naturală versus operație cezariană (VIDEO)

2

Este operația cezariană o modă? Poate fi nașterea naturală o problemă pentru mamă sau făt? Sunt întrebări al căror răspuns diferă de la o situație la alta, iar medicii de specialitate oferă detalii.

“Sigur că, în lumea modernă, incidența operației cezariene, vizavi de nașterea naturală, a crescut foarte mult față de, să spunem, acum 20 de ani. Motivele sunt multiple. Sigur, nașterea naturală, fiind după cum i se și spune naștere naturală, sigur că e un fenomen natural. E bine să se întâmple nașterea natural, are rolul ei, mecanismul nașterii, faptul că fătul trece prin pelvisul matern îl ajută să se adapteze la mediul exterior, așa e dat de când e lumea. Sigur că în momentul în care operația cezariană a devenit o operație foarte bine cuantificată din punct de vedere și chirurgical și al medicației postoperatorii, incidența complicațiilor a scăzut foarte mult, astfel că, practic, operația cezariană a devenit cea mai sigură operație obstetricală vizavi de acum 20-30 de ani”, explică dr. Florin Dorneanu, medic primar obstetrică-ginecologie.

„Problemele de avantaje și dezavantaje la operația cezariană sunt multiple. Există tot felul de discuții, unii sunt partizanii nașterii naturale, alții sunt partizanii cezarienei, fiecare cu argumentele lui și, culmea, fiecare are dreptate.

De exemplu, nașterea naturală – avantajul ei este că se desfășoară în mod natural, mama se recuperează foarte repede, ea după câteva ore poate deja să umble, să își revină după traumatismul obstetrical. Copilul, la fel, zic neonatologii, se adaptează mult mai bine născându-se natural. Sigur că, în anumite circumstanțe, apar contraindicații pentru nașterea naturală și se indică operația cezariană, cum ar fi contraindicații materne, contraindicații fetale. Atunci obstetricianul trebuie să ia decizia și să convertească nașterea naturală într-o operație cezariană.

nastere

De asemenea, există și (n.r. – operația) cezariană la cerere. Sunt femei nu vor să nască natural, nu vor să treacă prin acel travaliu de 10-12 ore. La noi, în România, nu este oficializată cezariana la cerere, dar sunt țări în lume în care femeia optează să nască prin cezariană și poate să nască fără nici un fel de probleme.

Avantajele ar fi că poate fi în anumite circumstanțe programată și atunci e mai simplu pentru toată lumea. De asemenea, traumatismul obstetrical este zero în operația cezariană, deci nu poate să se întâmple nici un fel de traumatism asupra copilului față de nașterea naturală, în care pot să apară diverse  accidente și incidente și să nu se sfârșească bine. Ăsta este unul din motivele pentru care și mamele și medicii, în ultima perioadă, preferă să aleagă această cale de naștere deoarece este mai sigură și pentru ei, în condițiile în care, în lumea modernă, sigur, acuzațiile de malpraxis sunt în floare, și este și un mod prin care și medicul se protejează.

Nastere_02

De asemenea, totul s-a schimbat după ce americanii au făcut niște studii foarte largi care au stabilit că după 38 de săptămâni de gestație nu mai este nici un beneficiu ca femeia să fie în travaliu, deci se poate desfășura nașterea prin operație cezariană și la rece, fără să fie travaliu, fără să fie nici un fel de complicații, față de înainte de 38 de săptămâni când cezariana e bine să fie făcută în travaliu dacă nu există vreo urgență majoră.

nastereDezavantajele ar fi, în primul rând, că (operație cezariană -n.r.) este mai scumpă. În al doilea rând, că este o operație, se deschide peritoneul și femeia în momentul acela se recuperează deja mult mai greu, necesită spitalizare mai lungă, primele 24 de ore supraveghere strictă, medicație.

Indicația de (n.r. – operație) cezariană de primipară există în toate țările din lume. Sigur aici  este o discuție deja cu privire la vârsta la care se recomandă, deoarece unii zic că peste 35 de ani, alții că peste 40 de ani. Sigur că e relativ. Ideea este că, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, ligamentele nu mai sunt suficient de laxe, nu prea se mai poate desfășura nașterea. Adică incidența complicațiilor este mult mai mare”, mai spune dr. Florin Dorneanu.

DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Trombofilia in sarcina – simptome, diagnostic, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Fertilitatea femeii și a bărbatului de la 20 la 40 de ani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.