Nasterea naturala dupa cezariana

Nasterea naturala dupa cezariana

0

1440_articolMedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private, îşi propune să informeze femeile din România în ceea ce priveşte naşterea cât mai puțin traumatizantă. În conferinţa de la Bucureşti de pe 1 octombrie 2012, dr. Michel Odent va discuta şi despre posibilitatea de a naște natural după o naștere prin cezariană.

La începutul anilor 1900, într-o epocă în care cezariana era o intervenţie foarte rară, a fost enunţată teoria prin care se spunea că dacă o femeie naşte prin operaţie cezariană, va trebui în continuare, să nască tot prin cezariană. În acel sistem medical, exista un risc foarte mare de ruptură hemoragică, care ar fii pus în pericol viaţa mamei.

După anii `50, deşi noile tehnici ale operaţiei cezariene erau mult mai evoluate, majoritatea specialiştilor au rămas prudenţi, iar teoria care fusese preluată de ani buni, era completată de regula că o femeie nu poate face mai mult de trei cezariene. A existat însă cel puţin o femeie curajoasă care a sfidat această regulă, Ethel Kennedz, soţia lui Robert Kennedy, care a adus pe lume prin cezariană unsprezece copii, între anii 1951 şi 1968.

Până în 1980 numărul de femei care năşteau pe cale naturală după cezariană era foarte redus. Însă, odata cu creşterea alarmantă a numărului de cezariene naşterea naturală după operaţia cezariană a devenit o opţiune legitimă care era menită să tempereze tendinţa ascendentă a ratei cezarienelor.

În contextul ştiinţific actual, există suficiente date care permit anticiparea şanselor de reuşită a unei naşteri naturale dupa cezariană, astfel încât femeile pot primi un răspuns individualizat. Rezultatele unui studiu recent la care au participat mai multe case de naşteri americane arată că din 1453 de femei care s-au prezentat în astfel de centre pentru a încerca să nască pe cale vaginală după o cezariană, 87% au reuşit să o facă cu succes. De asemenea, un studiu la care au participat 17.898 de femei care au încercat acelaşi lucru în spitale universitare americane, a demonstrat că rata de succes este de 73,4%.

Dr. Michel Odent, obetricianul care va reveni la Bucureși la invitația MedLife, susţine că până la urmă trebuie îndeplinite nevoile de bază ale femeii, nevoia de siguranţă şi intimitate iar dacă naşterea se deruleză fără probleme, calea naturală este posibilă chiar şi după o operaţie cezariană care a fost atent evaluată. Dacă exită complicaţii se va opta tot pentru o cezariană.

Mai multe detalii pe acest subiect vor fi oferite la conferința sustinuță de Dr. Michel Odent pe 1 octombrie 2012 la Bucureşti. Evenimentul este organizat de MedLife alături de Leagănul Vieţii şi Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare,cu sprijinul Chicco și în parteneriat cu Alpha Bank, Apa Nova, Avon Baby, Dorna, Stem Sure; fiind recomandat de PRO TV – emisiunea “Ce se întâmplă doctore?”, revista “Ce se întâmplă doctore?”, și susținut de grupul Mediafax, The One, Gandul, Depici.ro, Sexgen.ro.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.