Nasterea, o alta perspectiva (VIDEO)

Nasterea, o alta perspectiva (VIDEO)

0

Nasterea este un proces fiziologic natural. Corpul femeii este perfect creat pentru a dezvolta in pantece o noua fiinta umana si pentru a o aduce apoi pe lume.

Nasterea a devenit un act medical

Insa, traind intr-o era tehnologizata si supra-medicalizata, in care valorile umane se afla la rascruce si credintele stravechi sunt uitate, nasterea a devenit un act medical, iar femeii i se ia dreptul de a fi stapana propriului corp si de a simti profunzimea unui astfel de moment sacru.

Cu toate acestea, femeile incep sa-si ceara drepturile inapoi, trezindu-se in ele acest instinct matern primordial si dorinta de a-si aduce pe lume bebelusii intr-un mod cat mai bland si mai natural.

Miercuri, 12 noiembrie 2014, Asociatia Alapteaza! Timisoara, organizatie neguvernamentala care promoveaza naturalul in sarcina, nastere si cresterea copiilor, a organizat o intalnire special pentru gravide, discutand despre ce se intampla in timpul travaliului si expulziei, despre mecanismele biologice care contribuie la nastere, despre hormonii ajutatori sau inhibatori ai procesului si despre metode de relaxare pentru o nastere cat mai usoara si naturala.

Anxietatile si temerile femeilor, transmise atat pe cale transgenerationala cat si datorita culturii care tinde sa imbratiseze nefirescul si sa „mediatizeze” povesti traumatizante, nu fac decat sa transforme procesul nasterii in unul dureros si complicat, crescand nivelul de adrenalina care inhiba oxitocina si endorfinele (analgezicul natural al corpului), ajungandu-se, in cel mai rau caz, la operatia cezariana.

Increderea femeii in propria putere si propriul corp trebuie sustinuta si incurajata. Trebuie intelese atat mecanismele biologice cat si cele psihologice si emotionale ale femeii aflate in travaliu, indeplinind cateva conditii de baza care pot asigura o nastere naturala si usoara, plecand de la premisa ca atat mama cat si bebelusul sunt sanatosi, si nu exista alte indicatii. Legatura dintre mama si bebelus din prima clipa de viata a acestuia trebuie, de asemenea, facilitata, avand consecinte pe termen lung din punct de vedere fizic, psihic si emotional.

Ca de la femeie la femeie, pentru a impartasi bucuria unor nasteri implinitoare, nu numai ca au nascut natural, dar cateva mamici, printre care si o doula, si-au povestit experienta nasterii acasa, pentru a oferi incredere viitoarelor mame, indiferent de locul in care vor naste.

Impreuna cu Asociatia, a fost alaturi de gravide Dr. Bogdan Cioata, medic ginecolog si obstetrician, care incurajeaza nasterea naturala si intelege nevoile de baza ale gravidei, oferind explicatii din punct de vedere medical si raspunzand la intrebari.

Informarea corecta a femeilor si sustinerea acestora poate elimina temeri si poate crea drumul inapoi catre naturalul nasterii si respectul pentru viata.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.