Nefrologi timisoreni premiati de Academia Romana

Nefrologi timisoreni premiati de Academia Romana (VIDEO)

0

Un volum-premiera semnat de conf.dr. Ligia Petrica, medic primar nefrolog in Spitalul Judetean Timisoara, se afla pe lista premiilor acordate in acest decembrie de Academia Romana. “Rinichi si creier. Fiziopatologie comuna, prognostic similar” este titlul volumului care aduce in discutie elemente noi in boala cronica de rinichi si il introduce in ecuatia preventiei si tratamentului pe medicul neurolog.

“Din punctul nostru de vedere, al nefrologilor este foarte important ca un pacient cu boala cronica de rinichi sa fie abordat interdisciplinar. Si aceasta notiune, de fapt, implica atat medicul diabetolog, cardiolog cat si medicul neurolog.”  spune conf. dr. Ligia Petrica, medic primar nefrolog Spitalul Judetean Timisoara, autor al volumului.

Aceasta latura a neurologului este mai putin cunoscuta in randul nefrologilor, chiar, a cardiologilor, a diabetologilor, a medicilor internisti si a celor de familie care se confrunta cu aceste cazuri.

Avand in vedere faptul ca in cadrul bolii cronice de rinichi pacientii dezvolta complicatii neurologice severe, care au ca substrat modificari vasculare importante si pe care noi le gasim si la pacienti care nu au simptomatologie neurologica, si ca, de fapt, acest segment populational ar trebui urmarit, detectat rapid si aceastui component sa i se adauge o medicatie adecvata in preventie.

“Deci notiunea aceasta de a preveni un accident vascular cerebral, de a conserva o circulatie care este perturbata, o rezerva cerebrovasculara mica la care de obicei apelam atunci cand recuperam un pacient post accident cerebral”, spune conf. dr. Ligia Petrica, medic primar nefrolog Spitalul Judetean Timisoara, autor al volumului.

Dincolo de prioritatea subiectului, volumul se dovedeste o premiera in literatura de specialitate subliniind, printre altele, importanta interdisciplinaritatii in tratarea pacientului cu boala cronica de rinichi.

autor: DELIA SESCU BARBU

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.