Concluziile Scolii de Vara NeuroDiab 2017

0

Neuropatia diabetica afecteaza peste doua treimi din persoanele cu diabet zaharat din Romania, fiind principalul factor de risc pentru aparitia ulceratiilor la nivelul picioarelor, cele care, in cazuri severe, pot conduce la amputatii. Managementul acestei complicatii asociate diabetului zaharat implica multiple provocari – de la diagnosticare la ingrijirea terapeutica propriu-zisa, spun specialistii – necesitand o abordare multidisciplinara.

Sprijinirea dezvoltarii practicii medicale a echipei de profesionisti care asigura ingrijirea pluridisciplinara a persoanelor cu neuropatie diabetica si consolidarea colaborarii intre acestia este una dintre prioritatile Societatii de Neuropatie Diabetica. In acest sens, educatia medicala a tinerilor medici implicati in aceasta patologie este o directie principala in strategia Societatii, in vederea promovarii unei ingrijirii la cele mai inalte standarde pentru persoanele cu neuropatie diabetica din Romania.

Continuand proiectul demarat in urma cu cinci ani, Societatea de Neuropatie Diabetica a organizat in iulie 2017 cea de-a sasea editie a Scolii de Vara Neurodiab, eveniment dedicat tinerilor medici rezidenti si specialisti din domeniul neuropatiei diabetice.

,,Este o provocare pentru noi toti neuropatia diabetica, in conditiile in care ingrijirea pacientului cu neuropatie diabetica necesita o implicare multidisciplinara. Vorbim aici nu numai despre medicul diabetolog, dar si de prezenta, in egala masura, a neurologului, a medicului de chirurgie vasculara, a chirurgului, dermatologului, ortopedului, a medicului de familie, dermatologului si chiar a psihologului. Prezenta tinerilor medici este extrem de importanta pentru noi, pentru a dezvolta si mai mult Societatea de Neuropatie Diabetica si bineinteles, pentru a concentra intregul nostru efort asupra pacientului cu neuropatie diabetica. Este nevoie de implicarea tuturor in ceea ce priveste diagnosticul cat mai precoce al neuropatiei diabetice, dar mai ales in managementul sau simultan, in crearea unor programe de educatie a pacientilor cu neuropatie. In acest context, efortul nostru si al acestor sesiuni stiintifice de inalt nivel nu pot decat sa contribuie la cresterea calitatii ingrijirilor medicale in ceea ce priveste pacientul cu neuropatie diabetica”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

,,Neuropatia diabetica este o provocare importanta pentru practica medicala actuala, din cauza frecventei si complexitatii mecanismelor patogenetice, necunoscute in totalitate si totodata din cauza eficacitatii scazute ale variantelor terapeutice actuale. In studiul realizat de Societatea de Neuropatie Diabetica in anul 2012, a fost observata o prevalenta a neuropatiei diabetice in randul a peste 67% din pacientii cu diabet zaharat, cu o frecventa de peste 45% a durerii superficiale si profunde la nivelul membrelor inferioare, cu impact asupra calitatii vietii”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, fost presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica.

Participatii din cadrul Scolii de Vara NeuroDiab 2017 au avut acces la un program educational complex sustinut de experti in aceasta ramura medicala, din Romania si din strainatate, care a imbinat componenta teoretica cu elemente practice in abordarea neuropatiei diabetice.

,,Depistarea timpurie si managementul corect al neuropatiei diabetice in cazul persoanelor cu diabet zaharat este extrem de importanta din mai multe motive: 1. Neuropatia diabetica este un diagnostic
de excludere. Neuropatiile non-diabetice pot fi intalnite in randul pacientilor cu diabet zaharat si pot fi tratate prin masuri specifice. 2. Exista optiuni de tratament pentru neuropatia diabetica simptomatica. 3. Mai mult de 50% din neuropatiile diabetice periferice pot fi asimptomatice. Daca nu sunt depistate si daca ingrijirea preventiva a piciorului nu este implementata, pacientii risca ca picioarele lor lipsite de sensibilitate sa fie afectate. 4. Depistarea si tratamentul neuropatiei poate imbunatati si atenua simptomele, reduce sechelele si imbunatateste calitatea vietii ”, a explicat prof. dr. Rodica Pop Busui, University of Michigan, SUA.

,,Efectele neuropatiei diabetice pot include ulceratiile, neuroartropatia Charcot, amputatiile. Preventia si ingrijirea de rutina sunt metode cost-eficiente pentru sistemele de sanatate si reprezinta o sansa pentru ca persoanele cu diabet zaharat sa aiba o calitate a vietii cat mai ridicata. Constientizand importanta globala a neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic, Federatia Internationala de Diabet s-a concentrat in anul 2005, spre exemplu, pe aceasta problema, demarand o campanie la nivel mondial, sub mesajul ,,Picioarele inainte de toate”, insistand in randul populatiei pe problema amputatiilor in cazul persoanelor cu diabet zaharat. Este ceea ce avem nevoie si la ora actuala, in fiecare stat, de constientizarea si raspandirea informatiei in legatura cu aceste complicatii ale diabetului zaharat.”, a punctat prof. dr. Frank Bowling, University of Manchester, Marea Britanie.

Dr. Karin Schara, Centrul Medical Universitar din Ljubljana, Slovenia, a vorbit in cadrul Scolii de Vara Neurodiab despre principalele obiective ale tratamentului neuropatiei diabetice si despre metodele chirurgiei ortopedice care pot veni in ajutorul pacientilor.

,,Evaluarea constanta a piciorului este esentiala. Verificarea circulatiei periferice, a semnelor infectiilor sau a defectelor anormale ale piciorului. In tratamentul neuropatiei diabetice, specialistii trebuie sa ia in calcul varsta pacientului, starea generala de sanatate, motivatia acestuia si complianta la tratament, inainte de a decide asupra unei variante terapeutice, medicale si/sau chirurgicale”, a explicat aceasta.

Dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, a discutat in cadrul Scolii de Vara NeuroDiab 2017 despre momentul in care este nevoie de existenta unui neurolog in echipa multidisciplinara implicata in managementul diabetului zaharat, subliniind faptul ca examinarea neurologica este esentiala in a afla cat mai multe informatii despre functiile nervilor periferici sau centrali.

Prof. dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, a adus in discutie la Scoala de Vara Neurodiab 2017 legatura dintre simptomatologia si patologia urogenitala si diabetul zaharat:

,,In practica mea clinica, procentul pacientilor cu diabet zaharat care au solicitat un control urologic/andrologic a crescut in ultimii ani.

Intrebarea <<Sunteti diabetic?>> este una dintre primele cinci intrebari pe are le adresez mereu pacientilor inainte de a-i consulta. Simptomatologia urogenitala este afectata de interferentele generate de catre diabetul zaharat, indiferent daca vorbim de cazuri in care acesta este tinut sub control sau nu, dar si de cele cauzate de complicatiile diabetului: neuropatie, nefropatie.”

Dr. Alin Stirban, presedintele Asociatiei Germano-Romane de Studiu al Complicatiilor Diabetului, a vorbit despre variantele terapeutice in neuropatia diabetica, cu accent pe benfotiamina, forma hidrosolubila a Vitaminei B1, care poate avea numeroase efecte benefice:

,,Evidentele si studiile arata ca benfotiamina are efecte benefice in tratamentul neuropatiei diabetice, demonstrand un profil de siguranta foarte bun.”

Rolul activitatii fizice in preventia si managementul neuropatiei diabetice a fost o alta tema de pe agenda Scolii de Vara NeuroDiab:

,,Este demonstrat ca exercitiul fizic usor si moderat poate preveni neuropatia diabetica. (…) De asemenea, pentru pacientii care sufera deja de neuropatie diabetica, activitatea fizica poate avea efecte in atenuarea durerii si in reducerea simptomelor. (…) Exercitiile ajuta totodata la intarirea musculaturii, recapatarea flexibilitatii, imbunatateste indicele si controlul glicemic.”, a precizat Dr. Daniel Cosma, medic rezident in Diabet, Nutritie si Metabolice.

Tinerii medici rezidenti si specialisti prezenti la Scoala de Vara Neurodiab au luat parte la sesiuni stiintifice, demonstratii, prezentari de caz si ateliere practice, pregatite pentru a contribui la dezvoltarea practicii medicale in gestionarea neuropatiei diabetice. De altfel, o sesiune speciala le-a fost alocata chiar lor pentru prezentarea de studii de caz, care au fost ulterior discutate si analizate impreuna cu lectorii si cu ceilalti participanti.

Scoala de Vara Neurodiab 2017 a reunit tineri rezidenti si specialisti din sfera diabetologiei si din domenii conexe, implicate in managementul neuropatiei diabetice: neurologie, oftalmologie, medicina interna, endocrinologie, cardiologie, medicina de familie.

Organizator stiintific: Societatea de Neuropatie Diabetica NeuroDiab.

Share.

Leave A Reply