Nodulii tiroidieni - diagnosticare, tratament (VIDEO)

Nodulii tiroidieni – diagnosticare, tratament (VIDEO)

1

Nodulii tiroidieni, desi frecventi, sunt descoperiti de cele mai multe ori la un simplu examen ecografic, deoarece nu au simptome si rar sunt vizibili.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Diagnosticare
  4. Tratament

Nodulii tiroidieni – diadnosticare

Nodulii tiroidieni sunt destul de frecventi. In zilele noastre ei sunt descoperiti, de regula intamplator la consultul ecografic. De la distanta vedem cei care depasesc 1 cm, dar cei mici se vad doar la ecografie. Nodulii pot fi din multe cauze. Marea lor majoritate sunt benigni, dar pot fi si maligni. Se tin in observatie daca nu sunt maligni, daca sunt noduli solizi se recomanda interventie chirurgicala.

Nodulii tiroidieni – tratament

Marea lor majoritate sunt cu functie tiroidiana normala. Foarte rar sunt nodulii cu hipertiroidie. Daca sunt noduli suspecti de malignizare, terapia este chirurgicala, se scoate tesutul tiroidian si se face tratament cu iod radioactiv, un tratament iradiant.

Postoperator se face tratamentul de substitutie cu hormon tiroidian. Pacientul trebuie sa ia hormon tiroidian in anumite doze, dar in cancere se da putin mai mult decat normal ca sa tinem TSH-ul din hipofiza scazut.

Aceasta ii confera omului siguranta ca anumite cancere de tiroide nu mai recidiveaza niciodata. Altele sunt mai agresive, care nu capteaza iodul, sunt mai rare, dar care sunt mai greu de tratat.

Nodulii tiroidieni apar in zone foste endemice, unde carenta de iod, in timp, creeaza un fel de predispozitie a tiroidei de a face boala. De obicei nu sunt indicatii speciale de dieta. Daca este vorba de un cancer de tiroida nu este indicata expunerea la soare. Un cancer de tiroida corect tratat se vindeca.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. Zeolit, un produs 100% natural, Herbagetica. Zeolitul este un mineral, un aluminosilicat, format cu milioane de ani în urmă, din interacţiunea dintre lava fierbinte emisă de către vulcani şi apa de mare. În lume sunt cunoscute zeci de tipuri de zeoliţi, cu structuri şi compoziţii chimice diferite, dar în terapie s-a folosit până acum unul singur, numit clinoptilolit. Mai multe informatii gasiti aici:
    http://www.naturisti.ro/cumpara/zeolit-30-cps-7743949

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.