“Notiuni de prim ajutor” – disciplina obligatorie!

0

Vor sa modifice Legea Educatiei, ca sa includa “Notiuni de prim ajutor” ca disciplina obligatorie de studiu la toate nivelurile – iata de ce!

“In toate nivelurile sistemului national de invatamant, preuniversitar si universitar, (…) se include disciplina Notiuni de prim ajutor ca disciplina obligatorie de studiu. Planul si programa nationala precum si conditiile ce trebuie indeplinite de personalul didactic pentru disciplina Notiuni de prim ajutor se aproba prin ordin comun al Ministerului Educatiei Nationale si al Ministerului Sanatatii”, suna modificarea ce ar urma sa fie adusa Legii Educatiei.

De ce… notiuni de prim ajutor, la scoala?

Motivatia acestui demers, spune initiatorul lui, deputatul Tudor Ciuhodaru, este legata de necesitatea permanenta a fiecarui individ de a sti sa actioneze atunci cand se afla in fata unei urgente medicale au a modalitatilor de a evita sau reactiona in fata unui pericol cu potential vital.

Actuala pregatire necorespunzatoare a populatiei privind acordarea de prim ajutor e determinata in primul rand de slaba eficienta a actualelor programe, sustine Tudor Ciuhodaru, care este urmat in demersul sau de zeci de parlamentari: “Cauzele sunt multiple si merg de la statutul de disciplina optionala (…) pana la abordarea sumara sau superficiala, in cadrul orelor de dirigentie, biologie sau de educatie fizica sau predarea sporadica de catre diverse organizatii sau persoane”.

“In multe tari, notiunile de prim ajutor sunt predate de ani de zile in scoli, incepand din clasa intai si pana intr-a douasprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe si material didactice adecvate varstei, ceea ce a facut ca majoritatea populatiei sa dobandeasca deprinderile atat de utile si de necesare acordarii corecte a primului ajutor”, considera deputatul.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 a fost depusa la Camera Deputatilor. Acum cateva zile a fost prezentata in Biroul Permanent. Au fost solicitate, pentru luna decembrie, aviz de la Consiliul Legislativ, de la Guvern, de la Consiliul Economic si Social. Termenul constitutional pentru dezbatere si vot final este 29 februarie .2016, Camera decizionala fiind Senatul.

Cursuri de prim ajutor in scoli, varianta Dorel Sandesc

Ideea lui Tudor Ciuhodaru nu e noua! Ministerul Sanatatii a aprobat deja un proiect in aces sens, centrat pe un concept promovat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, concept denumit “Kids save lives” / “Copiii salveza vieti”, care a fost depus la Ministerul Fondurilor Europene.

Prof.dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a oferit detalii pentru Televiziunea Medicala, acum aproape doua luni, despre aceste cursuri de prim ajutor in scoli.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.