Nou mod de finantare al serviciilor de ambulanta

0

493_articolMinisterul Sănătăţii a publicat  astăzi, în dezbatere publică, pe pagina de web www.ms.ro, proiectul Ordin privind aprobarea tarifelor pe cap de locuitor  necesare stabilirii bugetului global contractat de serviciile publice de ambulanţă  cu casele de asigurări de sănătate.

Conform proiectului de act normativ, începând din luna iunie a.c., fondurile alocate serviciilor de ambulanţă vor fi calculate în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ şi nu în baza bugetului  istoric sau a unor criterii subiective, cum s-a procedat până în prezent, deoarece acestea nu reflectă necesitatea reală de fonduri.

În acest fel, se va asigura distribuirea corectă şi echilibrată a fondurilor bugetare la nivelul întregii ţări.

 

Măsura a fost luată după ce Comisia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre din Ministerul Sănătăţii a efectuat o amplă analiză cu privire la valorile  contractate de casele de asigurări de sănătate cu  serviciile publice de ambulanţă,  în urma căreia s-au constatat diferenţe semnificative, nejustificate, privind modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe judeţe, în funcție de numărul de locuitori.

 

Astfel,  în anul 2009, diferenţa între nivelul minim şi maxim al sumei alocate per cap de locuitor a variat între 17 lei şi 81 de lei, iar în anul 2010 sumele au variat între 16,88 lei şi 74,81 lei. De exemplu, în 2009, unui judeţ cu aproximativ 240 000 de locuitori i-a fost alocat pentru serviciile publice de ambulanţă, un buget de 20 milioane de lei, în timp ce un judeţ cu peste 800 000 de locuitori a primit 19 milioane de lei.

 

Începand cu anul 2011, vor fi stabilite plafoane maxime şi minime de 37 lei si 23,5 lei per cap de locuitor, în functie de numărul de locuitori din fiecare judeţ.

 

În aceste condiţii, un număr de 20 de judeţe şi  municipiul Bucureşti vor avea bugetul suplimentat cu un procent de 5 % – 39 %.

Corecţiile se vor realiza, eşalonat,  pe o durată de 3 ani.

Au fost necesare unele corecţii şi pentru judeţele Constanţa şi Tulcea având în vedere specificul acestora din punct de vedere turistic şi geografic.

 

Pentru acest an, serviciile de ambulanţă au alocat un buget de  633.835,3 mii lei, similar cu cel din 2010.

 

comunicat de presa

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.