Nou-nascutii prematuri: Salvati Copiii trage semnalul de alarma

Nou-nascutii prematuri: Salvati Copiii trage semnalul de alarma

0

Vietile a sute de nou-nascuti prematuri, in pericol! Organizatia Salvati Copiii cere guvernantilor ca, la rectificarea bugetara, sa aloce bani, sa stabileasca ”bugete realiste” pentru maternitati si sectiile lor de neonatologie, altfel vom avea parte, pentru prima data din 1994, de o evolutie ascendenta a mortalitatii infantile.

bebelus“Salvati Copiii România isi exprima din nou ingrijorarea cu privire la amânarea rectificarii bugetului de stat cu consecinte grave privind alocarile bugetare din sistemul de sanatate. Dupa semnalul nostru de alarma din 23 aprilie atunci când Guvernul viza reducerea bugetului alocat ingrijirii nou-nascutilor prematuri din maternitati si sectiile de terapie intensiva neonatala din spitale, situatia din aceste institutii medicale a devenit deosebit de critica, punând in pericol vietile a sute de copii aflati intr-o conditie medicala de maxima vulnerabilitate”, transmite Salvati Copiii.

Organizatia Salvati Copiii propune evaluarea situatiei financiare din maternitati si sectiile lor de neonatologie si stabilirea unor bugete realiste care sa asigure echipamentele medicale necesare si un personal suficient.

“Daca multiplicam aceasta situatie la cele 166 de unitati medicale in care anual se nasc prematur intre 20.000 si 24.000 de bebelusi a caror supravietuire a incetat sa mai fie o preocupare pentru decidentii politici putem considera ca exista riscul producerii in România a unei crize umanitare in rândul copiilor si nu din cauze naturale, ci concret prin actiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru ingrijirea acestor copii, cât si prin intârzierea nepermisa a rectificarii bugetare pentru anul 2014, care blocheaza astfel finantarea corespunzatoare”, mentioneaza Salvati Copiii.

Salvati Copiii da exemplul Maternitatii Cantacuzino al carui buget pe anul acesta este de 72.000 de lei fata de 200.000 de lei in 2013 si 350.000 de lei in 2012. in ceea ce priveste Maternitatea Filantropia, bugetul estimat si solicitat de la Ministerul Sanatatii pentru 2014 a fost de 500.000 de lei, insa a fost alocata o suma de sapte ori mai mica, potrivit Salvati Copiii. Comparativ cu numarul de nou-nascuti prematuri, bugetul alocat pentru 2013 a fost total insuficient, iar cel de anul acesta este suficient doar pentru tratarea unei fractiuni din totalul nou-nascutilor prematuri internati, anunta Salvati Copiii.

Ce raspunde Ministerul Sanatatii la afirmatiile celor de la Salvati Copiii

Fondurile necesare pentru functionarea maternitatilor şi a sectiilor de neonatologie din tara in care se acorda asistenta medicala de specialitate nou-nascutilor prematuri sunt asigurate atât din bugetele unitatilor sanitare in care functioneaza aceste sectii, cât şi in cadrul unei componente a Programului National Mama şi Copilul.

Ministerul Sanatatii recunoaste – in sensul celor semnalate de Salvati Copiii – ca, anul acesta, s-a confruntat cu o serie de situatii in cazul programelor de sanatate, insa da vina pe fosta conducere: in proiectul de buget intocmit anul trecut de conducerea MS de la acea data, fondurile alocate programelor nationale de sanatate au fost insuficiente.

Unitati sanitare, alocati bani pentru asigurarea asistentei medicale a nou-nascutilor pâna când Guvernul o face: Ministerul Sanatatii sustine ca au bani

”Noua conducere a Ministerului Sanatatii a solicitat suplimentarea fondurilor destinate functionarii programelor nationale de sanatate la rectificarea bugetara care va fi realizata la sfârşitul lunii, inclusiv pentru componenta de ingrijire nou-nascuti prematuri. Mai mult, pâna la rectificarea bugetara, Ministerul Sanatatii a solicitat unitatilor sanitare sa aloce fondurile necesare pentru asigurarea asistentei medicale a nou-nascutilor prematuri având in vedere ca acestea dispun de fonduri necesare pâna la asigurarea finantarii prin rectificare”, precizeaza MS.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.