Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii, sustine Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România

0

121_articolCoaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii.

Potrivit noii modalităţii de calcul afişate pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică sistemul coplată. Astfel, în cazul unui medicament pentru hepatită cu substanţă activă Ribavirinum cu preţul de 15,8 lei, valoarea compensată este de doar 2,98 lei, iar contribuţia pacientului de 12,82 lei. Acesta este preţul unei doze, iar un pacient cu hepatită are nevoie (în funcţie de schema terapeutică aprobată de casa de asigurări de sănătate) de 4-6 pastile pe zi, informează COPAC.

Un calcul simplu arată că în acest caz, pacientul trebuie să plătească pe lună (doar pentru acest medicament) minimum 1.538 lei.

Pentru un medicament cu substanţa activă Tacrolimusum necesar unui pacient transplantat, în doză de 1 mg, are un preţ de 8,68 lei, din care valoarea compensată este de 4,9 lei, iar contribuţia pacientului de 3,78 lei. Un pacient transplantat are nevoie de o doză zilnică între 4,5 g şi 8 g. Tot în cazul programului de transplant, în cazul medicamentului cu substanţa activă Posaconazolum, doza 40 mg, cu preţul maxim de 2.974 lei, valoarea compensată este de 49,89 lei, iar contribuţia pacientului de 2.924 lei.

O insulină cu substanţa activă Insulinum aspart, cu preţul de 34,24 lei, are valoarea compensată de 24,21 lei, iar contribuţia personală de 10 lei.

‘Aplicarea acestui sistem de compensare va determina majoritatea pacienţilor să renunţe la tratament pentru că nu îşi vor putea permite să plătească. Solicităm public CNAS să renunţe la acest sistem criminal, care va conduce la moarte sute de mii de pacienţi!’, declară Cezar Irimia, citat în comunicat. AGERPRES

Sursa: Agerpres

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.