Noutati in tratamentul fibromului uterin, Bucuresti

Noutati in tratamentul fibromului uterin, Bucuresti

0

1618_articolProdusul inovator al companiei Gedeon Richter, destinat tratamentului preoperator al fibromului uterin simptomatic, disponibil în România.Ginecologia reprezintă o arie terapeutică de importanţă strategică pentru compania Gedeon Richter, aceasta fiind unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu la nivel mondial. În prezent, Gedeon Richter oferă una dintre cele mai extinse game de produse ginecologice, dezvoltându-şi în mod continuu portofoliul. O adevărată piatră de hotar a fost atinsă în 2010 odată cu achiziţia companiei PregLem, prin aceasta fiind posibilă abordarea unui nou segment de cercetare în ginecologie, pentru a veni în întâmpinarea unor nevoi medicale neacoperite încă, cu produse originale, destinate tratamentului fibromului uterin sau a endometriozei. Prin achiziţionarea liniei de produse contraceptive a companiei germane Grünenthal GmbH, Gedeon Richter şi-a accentuat prezenţa pe piaţa Vest-Europeană, care se materializează în oportunitatea de extindere a comercializării produselor ginecologice. Aceşti paşi strategici vin în completarea activităţii recunoscute a companiei în domeniul ginecologiei, aceasta reuşind astfel să ofere soluţii terapeutice moderne femeilor din toate categoriile de vârstă.

Portofoliul de produse ginecologice al companiei Gedeon Richter s-a extins recent cu un produs destinat tratamentului preoperator al fibromului uterin, cea mai frecventă tumoră benignă întâlnită în ginecologie, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor care au această afecţiune.

Fibromul uterin

Tumorile fibroide ale uterului, sau fibroamele uterine, sunt cele mai frecvente tumori solide benigne întâlnite în ginecologie, care afectează aproximativ 20-25% dintre femeile aflate la vârstă fertilă. Fibroamele se dezvoltă în peretele sau pe suprafaţa uterului, fiind formate din ţesut conjunctiv şi ţesut muscular neted. În funcţie de localizare deosebim fibroame subseroase, care se situează pe suprafaţa uterului, fibroame intramurale, care se dezvoltă în peretele uterului şi fibroame submucoase, care cresc spre interiorul uterului, sub endometru. Cea mai frecventă formă este cea intramurală. Dimensiunile fibroamelor sunt variabile, ele pot fi de doar câţiva milimetri, dar şi foarte mari, ocupând o parte semnificativă din cavitatea abdominală. Cauzele apariţiei fibroamelor nu sunt pe deplin cunoscute. Este probabil ca pe lângă factorii genetici să existe şi un element hormonal, apariţia fibroamelor asociindu-se foarte frecvent cu disfuncţiile ovariene. Acest lucru este sugerat de faptul că oprirea producţiei de hormoni odată instalată fiziologic menopauza, sau prin inducerea medicamentoasă a acesteia, ori prin îndepărtarea ovarelor, duce la oprirea creşterii tumorilor şi la scăderea dimensiunilor acestora.

Simptomele fibromului uterin

Fibroamele sunt adesea asimptomatice, de multe ori fiind descoperite accidental, de exemplu cu ocazia unui screening ginecologic sau a unui examen ecografic. Apariţia şi gravitatea simptomelor depinde de localizarea şi de mărimea fibroamelor. Simptomele caracteristice includ sângerări menstruale abundente, tulburări de menstruaţie, anemie, durere şi senzaţie de presiune abdominală, urinare frecventă, infertilitate, complicaţii ale sarcinii.

Tratamentul fibromului uterin

În cazul fibroamelor asimptomatice poate fi suficient consultul ginecologic periodic şi monitorizarea ecografică. Pentru tratamentul fibroamelor simptomatice se pot utiliza metode chirurgicale, minim-invazive sau medicamentoase.

Tipul intervenţiei chirurgicale depinde de numărul, localizarea şi mărimea fibroamelor, precum şi de mobilitatea uterului. Histerectomia (extirparea uterului) este cea mai frecventă procedură chirurgicală utilizată în tratamentul fibromului uterin. În UE anual se efectuează aproximativ 300 000 de intervenţii chirurgicale legate de fibroame, dintre care aproape 230 000 se finalizează cu îndepărtarea uterului. Această operaţie se efectuează în prezent mai ales pe cale vaginală, operaţiile abdominale deschise fiind rezervate aproape exclusiv fibroamelor foarte mari. Histerectomia se poate utiliza numai în cazul femeilor care nu mai doresc să rămână însărcinate.

Enucleerea fibromului, sau miomectomia, presupune îndepărtarea fibromului, cu păstrarea uterului. Tumorile care cresc în interiorul uterului şi sunt responsabile de infertilitate sau tulburări de menstruaţie, se pot îndepărta prin vizualizarea endoscopică a cavităţii uterine (histeroscopie), iar cele care cresc înspre cavitatea abdominală, respectiv în peretele uterului, se pot elimina prin vizualizarea endoscopică a cavităţii abdominale (laparoscopie).

O parte semnificativă a femeilor cu fibrom uterin poate beneficia de metoda denumită embolizarea arterei uterine. Aceasta presupune injectarea unei substanţe, care opreşte circulaţia sângelui prin artera ce alimentează fibromul, care astfel scade în dimensiuni. Intervenţia este însoţită în multe cazuri de dureri intense, iar după efectuarea ei nu se recomandă ca femeia să rămână însărcinată.

Produs inovator în tratamentul preoperator al fibromului uterin simptomatic

Până în prezent, singurele medicamente acceptate în tratamentul preoperator al fibromului uterin au fost agoniştii GnRH. Utilizarea lor a fost însă limitată semnificativ de apariţia simptomelor caracteristice menopauzei, cauzată de scăderea nivelului de estrogen. Aceste simptome includ bufeurile, depresia, modificări ale dispoziţiei, scăderea libidoului, uscăciunea vaginală şi scăderea densităţii minerale la nivelul oaselor.

Produsul recent introdus al companiei Gedeon Richter are efect inhibitor la nivelul receptorilor de progesteron, hormonul care reglează creşterea ţesutului care acoperă peretele interior al uterului. Datorită inhibării activităţii acestui hormon, celulele fibromului uterin se opresc din creştere şi cu timpul se distrug, ceea ce duce la reducerea dimensiunilor fibromului şi la ameliorarea simptomelor. Studii clinice recente au demonstrat că preparatul a oprit eficient sângerarea, a ameliorat anemia şi a redus dimensiunile fibroamelor. Aceste efecte contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii, fără a induce simptomele caracteristice menopauzei induse medicamentos.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.