Nu va jucati cu... sanatatea! Ce jucarii sa evitati

Nu va jucati cu… sanatatea! Ce jucarii sa evitati

0

Jucariile fac parte din viata micutilor inca din primele luni de viata. Cum sa alegi jucarii sigure pentru sanatatea copilului tau? Iata ce spun specialistii in sanatatea publica – ce jucarii sa evitati!

“Este mai importanta calitatea produsului achizitionat decat cantitatea de jucarii pe care o poti achizitiona cu aceeasi suma”, se arata intr-un material realizat de Compartimentul Promovarea Sanatatii din cadrul DSP Bistrita-Nasaud, unde se atrage atentia parintilor asupra jucariilor care nu au certificate care sa ateste siguranta lor. “Vopselele de pe aceste jucarii pot fi daunatoare daca sunt ingerate de micuti. Jucariile de cauciuc pot sa contina substante nocive, iar adezivii folositi pentru lipirea diverselor piese pot dauna grav sanatatii copiilor”, continua sfaturile.

Feriti-va, deci, de:
Jucarii cu parti foarte mici, care pot fi inghitite, introduse in urechi sau nas. Puteti testa singuri cat de sigure sunt jucariile copilului alese cu ajutorul unui tub de plastic, pe care ar trebui sa-l gasiti in magazinele de specialitate. Daca piesele jucariei trec prin acel tub, ele sunt periculoase.
Jucarii care prezinta cusaturi fragile sau jucarii cu par. Copiii se pot ineca foarte usor cu acestea – jucarii cu margini ascutite sau jucarii care se pot impaturi sau care au balamale si fermoare.
Jucarii pentru patut. Daca le cumparati tineti cont de faptul ca nu trebuie sa aiba fire prea lungi sau detasabile, cu care copiii se pot stranglua usor – jucarii care fac zgomote puternice si le pot afecta auzul celui mic.
Jucarii vopsite – daca jucariile sunt vopsite este foarte probabil sa contina plumb, bucatile se desprind in timpul jocului si pot fi toxice cand sunt inhalate sau pot obstructiona caile respiratorii. Vopseaua de plumb este folosita la fabricarea jucariilor pentru ca rezista bine la coroziune. Ea asigura jucariilor un aspect nou si le sporeste durabilitatea. in ciuda acestor avantaje, plumbul este nociv pentru copii si poate provoca afectiuni ale sistemului nervos, afectand abilitatile de intelegere si de vorbire. in anumite cazuri, inhalarea lui poate duce la moarte. in unele tari, legile permit un continut de 0,06% al plumbului in jucarii, iar cele care depasesc acest procent sunt retrase de pe piata si interzise.
Jucarii care seamana cu mancarea sau jucarii care zboara (gloante, sageti, bile).

De unde sa cumparati jucarii

Este de preferat sa cumparati jucarii din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care vei avea nevoie in caz de reclamatie. Alegeti intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, tinand cont de capacitatile si aptitudinile sale. Jucariile trebuie sa fie insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata, ceea ce ajuta la alegerea jucariei.

Ce trebuie sa verificati cand cumparati jucarii

Verificati, inainte de a cumpara jucaria, ca aceasta sa aiba marcate urmatoarele detalii:
coordonatele producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului, dar si adresa la care pot fi contactati);
numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
marcajul de conformitate CE, care va asigura (cel putin in teorie) ca jucaria este sigura.

Verificati la raft daca jucaria pe care vreti sa o cumparati are instructiuni de utilizare (traduse in romana) si tineti cont de avertismentele mentionate de producator.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.