Numărul cazurilor de coronavirus confirmate în România a crescut la 123 dintre care 34 doar ieri

1

Numărul cazurilor de coronavirus a depășit 120 sâmbătă, când au fost confirmate peste 30 de cazuri. Între aceștia, trei pacienți sunt liberali intrați în contact direct cu Vergil Chițac, confirmat și el cu coronavirus.

Update ora 22:45: Două cazuri noi confirmate în București. Este vorba despre o femeie de 58 de ani, asistent medical la Spitalul Gerota, și un băiat de 24 de ani, inginer horticol la ADP Sector 4. Ambii au avut contact cu persoane contaminate.

Update ora 22:30: Trei noi cazuri confirmate. Unul dintre ele în Cluj-Napoca, la o femeie de 25 de ani, care s-a întors din Berlin pe 11 martie, un altul la un bărbat de 46 de ani din Satu Mare, întors din Italia pe 11 martie, iar altul la un bărbat din București, întors din Norvegia în 13 martie, internat în Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București.

Update ora 22:10: Două noi cazuri confirmate. Este vorba de o femeie de 43 de ani din Vaslui, venită din Italia, aflată în carantină la Arad, care va fi internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara și o altă femeie de 33 de ani, din Constanța, contact al senatorului infectat. 118 cazuri în total.

Update ora 21:25: Alte trei cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în România. Este vorba despre două femei din Hunedoara, de 38 și 45 de ani, ambele asistente medicale, și un bărbat din Caraș-Severin, aflat în carantină la Reșița, întors din Italia în 11 martie. Numărul total al cazurilor ajunge astfel la 116.

Update ora 20:00: Patru noi cazuri de infectare cu coronavirus confirmate în România. Două sunt în Timișoara (o femeie de 33 de ani și un bărbat de 36 de ani, ambii veniți din Italia în 12 martie, aflați în carantină), unul în Constanța, la un bărbat în vârstă de 31 de ani, contact al senatorului Vergil Chițac, iar unul la o femeie de 52 de ani din Brașov.

Update ora 18:25: Un nou caz de infectare cu coronavirus, confirmat în Timișoara. Este vorba despre un bărbat de 55 de ani, aflat în carantină. La nivel național sunt 109 cazuri confirmate.

Update ora 18:10: Șase noi cazuri de coronavirus, confirmate în România. Cinci dintre acestea sunt din Hunedoara (un băiat de 19 ani, un copil de patru ani, o femeie de 43 de ani, o alta de 44 de ani și o altă femeie de 41 de ani), iar unul din Brașov, la un bărbat de 51 de ani, întors din Italia pe 12.03.2020, aflat în carantină.

Update ora 17:50: Trei pacienți care au fost internați în Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara vor fi externați în seara aceasta, întrucât ultimele 2 rezultate ale testelor realizate acestor persoane sunt negative, iar „conform definiției de caz, acestea sunt considerate vindecate.”, arată Grupul de Comunicare Strategică. La nivel național sunt considerate astfel vindecate nouă persoane.

Update ora 15:45: Informare de presă: Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL.

Ministrul Sănătății a anunțat că România va trece, în scurt timp, la următorul grad de alertă.

„Acest scenariu trei, la care vom trece nu este cel mai greu, cel mai greu ne va fi când vom trece în scenariul patru (peste o mie de cazuri)” a declarat Costache.

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece – și este foarte posibil – în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere – și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată, și la acest număr de pacienți – aproape 90 câți avem în momentul de față – ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a mai adăugat Victor Costache într-o intervenție la Digi24.

Update ora 14:00 Autoritățile au anunțat încă două cazuri:

Caz 98: Femeie în vârstă de 53 de ani, Constanța, a călătorit în Austria și Germania, medic laborator, confirmată pozitiv, testul a fost lucrat în rețea privată

Caz 99: Bărbat, 54 ani, Constanța, soț caz 98, testul a fost lucrat tot în rețea privată

Cei doi s- au întors în data de 7 martie 2020 din Viena

Update ora 12:20 Grupul de Comunicare Strategică a detaliat ce presupune trecerea la Scenariul III.

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.
Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).
Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv.

Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:

 • Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
 • Limitarea activităților colective.
 • Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
 • Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
 • Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19)

O hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, adoptată în 4 martie, arată că există 4 scenarii de lucru, fiecare cu măsuri specifice, conform G4Media. Peste 100 de cazuri, România ar intra în scenariul 3, care presupune următoarele măsuri, după cum a anunțat Read Arafat într-o declarație de presă:

 • extinderi ale numărului de paturi din spitale pentru coronavirus
 • Se pregătesc spitalele – suport pentru a prelua cazurile de la spitalele de boli infecțioase
 • vor fi aduși medici de acasă pentru ore suplimentare
 • spitalele vor funcționa după un alt program
 • amânarea intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgente pentru a păstra paturile ATI pentru bolnavii de coronavirus
 • triaje în spitale

sursa: biziday.ro

Siteuri oficiale:

http://www.ms.ro/

https://www.mai.gov.ro/precizare-din-partea-grupului-de-comunicare-strategica/

http://www.dsu.mai.gov.ro/

Share.

1 Comment

 1. Pingback: Numărul cazurilor de coronavirus confirmate în România a crescut la 123 dintre care 34 doar ieri • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.