Fundatia CardioPrevent trage un semnal de alarma: Numarul copiilor din Timisoara cu colesterolul crescut este neasteptat de mare

1

Cu mai mult de o luna in urma, Fundatia CardioPrevent din Timisoara (http://www.cardioprevent.org) a lansat proiectul CLIPA (Controlul Precoce al HiperLIPidemiei Familiale la Adolescenti), in parteneriat cu Amgen si sustinut de comunitatea locala reprezentata de Alianta „Sanatate pentru Timisoara”.

Prima cauza de mortalitate din Romania sunt afectiunile cardiovasculare

Pornind de la faptul ca unul dintre factorii determinanti in declansarea afectiunilor cardiovasculare (prima cauza de mortalitate din Romania) este cresterea colesterolului din sange, mai exact a LDL colesterolului, precum si de la constatarea ca pragul de varsta la care se declanseaza aceste boli a scazut ingrijorator, proiectul si-a propus un screening extins, care sa cuprinda initial copii de clasa a IV-a, apoi si parintii/fratii copiilor diagnosticati cu hiperlipidemie familiala.

Astfel, printr-un simplu test de dozare a colesterolului pot fi depistati si tratati extrem de precoce copii care altfel sunt condamnati la suferinta unei boli necrutatoare.

„Pragul complicatiilor aterosclerotice – atac de cord si atac cerebral, in special, este atins in medie la 53 de ani – cei cu hipercolesterolemie familiala heterozigota, il ating la 35 de ani. La cei depistati si tratati la 18 ani, pragul este atins la 45 de ani, iar daca se intervine la 10 ani, impingem pragul la peste 50 de ani, la fel ca la cei fara aceasta boala”, explica prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei CardioPrevent.

clipa 1

1 2 3

Share.