O aniversare, o poveste emoționantă: 25 de ani de la primul transplant cu celule stem din sânge din cordonul ombilical

O aniversare, o poveste emoționantă: 25 de ani de la primul transplant cu celule stem din sânge din cordonul ombilical

0

stemMatthew Farrow, din Carolina de Nord, SUA, era un copil de 5 ani care suferea de anemia Fanconi. Transplantul cu celule stem din sânge din cordonul ombilical a făcut parte din tratamentul pe care Matthew Farrow l-a primit în copilărie şi care l-a vindecat de această boală, care, de regulă, devine fatală. Matthew a împlinit anul acesta 30 de ani, este sănătos, căsătorit şi are copii. Luna aceasta s-au împlinit 25 de ani de la acest prim transplant cu celule stem din sânge din cordonul ombilical, realizat cu succes.

”Mulţi oameni nu realizează potenţialul acestui domeniu, până când nu trece timpul. Cazul lui Matthew Farrow este un exemplu elocvent privind avantajele pe termen lung ale recoltării de celule stem din sânge din cordonul ombilical. Au trecut 25 de ani de la acel eveniment medical şi nu a intrat într-un con de umbră, tocmai pentru că din acel moment, au fost deschise multe porţi pentru mulţi copii şi tineri, cărora transplantul de celule stem le-a adus o schimbare în bine, în viaţa”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem – ARBACS, într-un comunicat difuzat, joi, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la primul transplant reuşit cu celule stem din sânge din cordonul ombilical.

Matthew Farrow militează, în prezent, pentru recoltarea de celule stem din sânge din cordonul ombilical şi pentru informarea oamenilor privind beneficiile acestui procedeu.

Anemia Fanconi este o boală congenitală familială, care debutează clinic în primii 10 ani de viaţă, mai ales în jurul vârstei de 7 ani. Până în prezent, sunt descrise 15 gene anormale responsabile de anomaliile din această anemie, una dintre ele fiind gena care determină cancerul mamar (BRCA2). Principalele trăsături ale anemiei Fanconi (descrisă în urmă cu mai puţin de 100 de ani de către medicul al cărui nume îl poartă) sunt anemia aplastica la copil, multiple anomalii congenitale, predispoziţie pentru leucemie şi alte cancere.

”Anemia Fanconi este o boală rară, de maxim cinci cazuri la un milion de persoane. În mod similar, sunt multe boli despre care se cunosc puţine lucruri, în principiu pentru că incidenta apariţiei lor este redusă. Celulele stem recoltate din sângele din cordonul ombilical par a fi uneori cea mai bună soluţie atunci când nu par să existe şanse. Matthew Farrow a depăşit vârsta medie la care alţi pacienţi suferinzi de anemia Fanconi încetează să mai trăiască.

Am putea spune, fără să exagerăm, că transplantul cu celule stem i-a schimbat şi prelungit acestuia viaţa, într-un mod neimaginat şi neîncercat până la el. Ne bucurăm că avem astfel de exemple pentru a le oferi viitorilor părinţi din România, pentru a şti că recoltarea de celule stem la naştere nu este o cursă în van şi nicio investiţie care trebuie calculată în bani, ci într-un cumul de plusuri, în condiţiile cele mai neaşteptate ale sorţii”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, preşedinte ARBACS.

Începând cu luna octombrie, ARBACS are un nou preşedinte, în persoană dr. Bogdan Ivanescu, care conduce compania Stem SURE, una dintre cele trei bănci membre fondatoare ARBACS. Acesta îi urmează, la conducerea Asociaţiei, doctorului Tudor Panu, director general Cord Blood Center Medical, care a condus ARBACS în perioada aprilie – septembrie 2013. Din aprilie 2014, ştafeta va urma să fie preluată de către dr. Dorin Pârciog, director general al Biogenis.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.