O doza de vaccin anti-COVID reduce la jumatate riscul de transmitere in familie

1

O singura doza de vaccin Pfizer sau AstraZeneca poate reduce transmiterea coronavirusului cu aproape 50% in aceeasi familie, potrivit unui studiu al agentiei engleze de sanatate publica.

Persoanele infectate cu virusul la trei saptamani dupa administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38% pana la 49% mai putin susceptibile sa transmita virusul membrilor familiei lor decat cele care nu au fost vaccinate, potrivit Public Health England.

"Este o veste fantastica. Stiam deja ca vaccinurile salveaza vieti si acest studiu, cel mai complet efectuat in 
conditii reale, arata, de asemenea, ca reduc transmiterea acestui virus mortal", a declarat ministrul britanic
al sanatatii, Matt Hancock.

 

Studiul a urmarit 57.000 de persoane din 24.000 de familii in care o persoana vaccinata a fost testata pozitiv si le-a comparat cu aproape un milion de contacte de persoane nevaccinate.

Public Health England precizeaza ca o doza de vaccin permite, de asemenea, dupa patru saptamani, reducerea cu 60 pana la 65% a riscului de a dezvolta simptome.

Studii anterioare ale PHE au aratat ca vaccinurile Pfizer si AstraZeneca au prevenit 10.400 de decese la persoanele cu varsta peste 60 de ani la sfarsitul lunii martie.

Marea Britanie, statul cu cele mai multe decese din Europa

Regatul Unit al Marii Britanii este statul european cu cei mai multi morti, peste 127.000. Aici, se desfasoara o campanie de vaccinare in masa de la inceputul lunii decembrie. Vaccinurile folosite sunt AstraZeneca, Pfizer/BioNTech si Moderna.

Pana acum, 34 de milioane de persoane au primit prima doza, iar 13,2 milioane de persoane, adica un sfert din populatia adulta, au fost inoculate cu a doua doza.

 

Share.

1 Comment

  1. Pingback: o doza de vaccin anti-COVID reduce la jumatate riscul de transmitere in familie • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.