O femeie din Timisoara si-a salvat bebelusul

O femeie din Timisoara si-a salvat bebelusul. A invins sistemul romanesc si a reusit sa il opereze in strainatate

0

O femeie din Timisoara care nascut la sfarsitul lunii mai a castigat dreptul de a-si salva bebelusul in instanta. Aceasta este o victorie importanta asupra sistemului.

Casa de Sanatate Timis i-a refuzat mamei eliberarea formularului 112, chiar daca analizele aratau foarte clar ca bebelusul avea malformatii grave la inima. Bebelusul trebuia operat, de urgaenta, imediat dupa nastere. Motivul pentru care Casa de Sanatate Timis a refuzat eliberarea formularului era ca bebelusul nu exista ca si entitate, si deci, nu avea cod numeric personal.

bebelus

Bebelusul trebuia operat imediat dupa nastere

Mama  copilului a aflat de la medicul ginecolog de cand era insarcinata in 34 de saptamani ca bebelusul are o malformatie grava la inima si trebuie operat, de urgenta, imediat dupa nastere. In raport scrie:

Stenoza pulmonara severa constituie o urgenta cardiologica neonatala, necesitand valvuloplastie cu balon, din primele zile de viata, interventie care nu se poate practica in clinicile din Romania la nou nascut. Motiv pentru care se recomanda nasterea intr-un centru specializat cu preluarea rapida a nou nascutului. Din cauza afectiunilor fatului, un eventual transport este exclus.”

Deoarece operatia nu se putea face in Romania, femeia a cerut Casei de Sanatate Timis, pe baza formularului 112, sa o trimita in strainatate. Cererea a fost refuzata.

Nu puteam sa nasc in Romania si sa las copilul, doamne fereste, sa moara pentru ca nimeni nu putea sa ma asigure ca daca voi ramane in tara copilul meu va fi bine.”, Ileana Belean, mama copilului.

Motivul refuzului a fost ca nasterea se poate face in Romania, fara probleme. Ceea ce este adevarat, insa marea problema era ca nu se putea gasi o solutie rapida si eficienta pentru afectiunea copilului.

 “Te raportezi la o entitate care nu exista, pentru fatul nenascut, neavand CNP n-am putut sa-l identificam. N-am putut, era prematur sa emitem formular. L-am emis cand a fost identificat recunsocut a fi fat viu.“,Mariana Radulescu, director relatii contractuale, CJAS Timis.

Mama bebelusului a hotarat sa plece pe banii ei in strainatate

In nici o alta tara nu exista o as abordare a situatiei. Mama bebelusului a hotarat sa plece pe banii ei in Germania, pentru a putea salva viata bebelusui, si a dat in judecata Casa de Sanatate Timis cu care a castigat prima batalie.

Instanta a considerat oportun sa dispuna obligarea CAS Timis la eliberarea formularului 112 nastere si operarea copilului. Nasterile se pot face in Romania, dar copiii trebuie operati imediat si sunt netransportabili. E o utopie sa pretinzi faptul ca o mama poate naste aici si sa disociezi cele doua proceduri.Valentin Achimoiu, avocat.

Ministrul Sanatatii a observat ca avem o problema cu legislatie privind aceasta problema si acum, autoritatile vor sa gaseasca o modalitate prin care si copiii nenascuti sa aiba aceleasi drepturi ca orice asigurat.

In schimb, in loc sa plateasca cei aproximativ 25 de mii de euro, cat a costat operatia in Germania, Casa de Sanatate Timis a hotarat ca va face recurs.

Acest caz este al doilea de acest fel. O alta mama din Prahova a castigat un proces asemanator, in anoiembrie 2013.

sursa: stirileprotv.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.