O invenţie medicală realizată de medici români premiată cu aur la Bruxelles

O invenţie medicală realizată de medici români premiată cu aur la Bruxelles

0

medici romani premiatiLa Târgul de Inovaţii – Innova de la Bruxelles, au fost premiaţi medici români cu medalia de aur, pentru o nouă tehnologie medicală care va permite regenerarea mai rapidă a suturilor nervilor periferici.

Echipa medicală este formată din: inginer Madalina Albu, profesor doctor Ioan Lascar, doctor Dragoş Zamfirescu, academician Maya Simionescu, doctor Ion Zegrea, doctor Marius Popescu şi cercetătoarele Irina Domnica Titorencu şi Georgeta Bumbeneci. Tehnologia pentru care medicii români au fost premiaţi cu primit medalia de aur s-a numit Biocond Nerv, tehnologie care permite regenerarea mult mai rapidă a suturilor nervilor periferici.

Proiectul, desfăşurat în parteneriat de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Textile Pielărie şi Institutul de Biologie şi Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”, are o importanţă deosebită atât din punct de vedere medical, cât şi comercial, arata un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX de echipa de inventatori.

“În 10 la sută din leziunile de nerv am putea folosi această metodă. De fapt este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Până acum, eram nevoiţi să recoltăm fragmente de porţiuni de nerv, adică să sacrificăm nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important”, a declarat pentru MEDIAFAX profesorul Ioan Lascar, şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi membru în echipa de cercetători.

Regenerarea nervoasă este ultima frontieră în microchirugie

“Sunt situaţii în care capetele unui nerv secţionat nu se pot sutură cap la cap. În acest caz, variantele terapeutice sunt folosirea unei grefe nervoase recoltata din altă parte a corpului uman (cu un deficit senzitiv corespunzător) sau folosirea de conductoare tubulare de regenerare (tuburi). Produsul nostru are aplicabilitate imediată. Noi intenţionăm să-l folosim în operaţii de microchirurgie a nervilor periferici, cu consimţământul prealabilă al pacientului. Regenerarea nervoasă este, practic, ultima frontieră în microchirurgie; de 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleaşi proceduri, cu aceleaşi rezultate”, a spus Zamfirescu.

Invenţia românească pentru care au fost medicii români premiaţi are şi o mare valoare comercială. Există două firme în lume care produc tehnologii asemănătoare, dar cu preţuri de 500 de dolari pentru un tub de doi centimetri. Produsul românesc costa în jur de 30 de euro, potrivit sursei citate.

sursa: http://stirileprotv.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.