O nouă petiție privind rezidențiatul. Istoria acestor demersuri pe internet

2

1697_articolO nouă petiție privind rezidențiatul! ”În cazul în care dorești să susții petiția privind reorganizarea unei noi sesiuni de rezidențiat pentru ocuparea locurilor și posturilor rămase libere în urma sesiunii Noiembrie 2013, te rugăm să completezi… (…) Vă mulțumesc și nu uitați să distribuiți mai departe și celor care sunt in situația de nepromovare a examenului în această sesiune NOV 2013”. Astfel e formulat o petiție privind rezidențiatul, adresată celor nemulțumiți de ceea ce s-a întâmplat la concursul din acest an. Istoria acestor demersuri e însă lungă…

O altă petiție privind rezidențiatul! ”Domnule Ministru al Sănătăţii, studenţii din cadrul facultăţilor de medicină nu sunt de acord cu noul proiect de lege care prevede reorganizarea examenului de rezidenţiat. Considerăm că prin aceasta modificare repartiţia studenţilor se va face în mod nedrept, deoarece media de absolvire este rezultatul unor evaluări individuale şi nu la nivelul unui standard naţional”, se arată într-o petiție privind rezidențiatul din luna octombrie a acestui an, intitulată ”Spunem NU noului proiect de lege al reorganizării rezidenţiatului” și care a strâns peste 3.100 de semnături. După cum se știe, Ministerul Sănătății a inițiat o serie de întâlniri cu studenții și a repostat proiectul, în dezbatere publică, pe site-ul oficial.

Petiție privind rezidențiatul: fără frați de jurământ, amante și fără animale de companie – ”copiii care urlă sunt trecuți la această categorie”

Un site specializat de colectare a petițiilor din mediul virtual conține numeroase exemple de petiții privind rezidențiatul. Unele, precum cea de mai jos, n-au adunat decât… două semnături. Petiția privind rezidențiatul în cauză e intitulată ”Fără familion la repartizarea postRezi 2012!”.

”În vederea evitării haosului, harababurii, nesimțirii și jenării celor care susțin rezidențiatul în sesiunea noiembrie 2012, propun următoarele: Reguli privind accesul în sala de repartizări:
– Fără părinți, bunici, străbunici, unchi, mătuși sau alte rude.
– Fără frați de sânge, frați-frați, frați de jurământ, confrați de bloc, surori.
– Fără soț, soție, amant(ă), concubin(ă).
– Fără copii, nepoți, strănepoți.
– Fără animale de companie (copiii care urlă sunt trecuți la această categorie)”, se arată în această petiție privind rezidențiatul.

Alte petiții privind rezidențiatul au strâns mii de semnături. ”Se mai merită să faci Medicina și Rezidențiatul în România după ce Ministerul Sănătații își bate joc de noi?”, sună o petiție privind rezidențiatul din 2008. Cităm din conținutul ei: ”Poate vreți GĂRZI PLĂTITE, ZI LIBERĂ DUPĂ GARDĂ, SERVICII MEDICALE GRATUITE atât pentru voi, cât și pentru familiile voastre, salarii minime nete de 2000 RON și DECONTAREA CHIRIEI (așa cum fac cei din MApN). Profesia de medic ar trebui respectată și bine plătită de Ministerul Sănătății, să stimuleze tinerii medici să rămână în țară…nu să plece cât văd cu ochii… Eu zic că acum ar fi momentul să luăm și noi atitudine că nu ne pică din cer nimic… Să ne cerem drepturile pe care în mod normal ar trebui să le avem într-o țara din Uniunea Europeană!”

Duminică, 24 noiembrie 2013, are loc alegerea locurilor și a posturilor pentru rezidenții care au obținut punctaj de promovare în urma desfășurării concursului de intrare în rezidențiatul pe loc și pe post din sesiunea 17 noiembrie 2013, simultan, în toate centrele universitare organizatoare. Unii dintre cei nemulțumiți se adună în jurul unei petiții privind rezidențiatul…

Share.

2 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.