O noua premiera chirurgicala la Spitalul “Sf.Constantin” din Braşov

0

1648_articolChirurgia fără cicatrici este unul dintre dezideratele considerate utopice de-a lungul  istoriei medicinei. În ultimii 10 ani, progresele tehnologice au făcut posibile dezvoltarea a două ramuri chirurgicale noi, “fără cicatrici”: chirurgia prin orificii naturale (NOTES) şi chirurgia prin ombilic (LESS-SILS).

Chirurgia LESS/SILS a fost lansată în premieră la Braşov în urmă cu exact un an de către echipa chirurgicală de la Spitalul Sf.Constantin. De la prima intervenţie până astăzi, peste 70 de pacienţi au beneficiat de acest tip de chirurgie. Echipa de la Spitalul Sf. Constantin se mândreşte cu 7 premiere pe ţară în acest tip de chirurgie : chirurgia obezităţii (gastric sleeve), chirurgia cancerului de rect (rezecţia de rect şi amputaţia de rect), histerectomia LESS, chirurgia herniilor inghinale prin ombilic, splenectomia LESS şi acum hepatectomia (rezecţia ficatului) LESS.

O pacientă de 28 de ani din Braşov a fost diagnosticată la o examinare ecografică şi apoi tomografică, cu un adenom hepatic de 6 cm localizat în lobul drept hepatic. Tumoră benignă relativ rară, adenomul hepatic prezintă un risc de transformare canceroasă de cca 10% şi un risc de 20% de ruptură spontană cu hemoragie abdominală.

Echipa anestezico-chirurgicală formată din Dr. Bogdan Moldovan, Dr. Dumitru Pocreaţă, Dr. Andreea Cantor, Aş. Angela Cotoară şi Aş. Camelia Gecse, au realizat rezecţia formaţiunii tumorale prin ombilic, folosind dispozitivul QuadPort.

Intervenţia a decurs fără incidente, a durat cca 90 de minute, pentru secţionarea ficatului folosindu-se platforma Ligasure Atlas Force Triad şi cauterul cu Argon. În cursul intervenţiei s-a îndepărtat şi vezica biliară din considerente de tactică chirurgicală (vecinătatea cu formaţiunea tumorală). Tumora hepatică s-a extras din abdomen folosind un săculeţ special, prin cicatricea ombilicală. Evoluţia pacientei a fost favorabilă, aceasta fiind externată la mai puţin de 48 de ore de la operaţie, ca după o operaţie simplă de colecist.

Este o nouă afirmare a rolului de pionierat în medicina de vârf şi « noile tehnologii » pe care echipa chirurgicală de la Spitalul Sf.Constantin şi-a asumat-o încă de la începutul activităţii în mai 2011.

Cu peste 880 de operaţii fără decese şi fără complicaţii importante, echipa chirurgicală de la Spitalul Sf.Constantin se dovedeşte a fi  una dintre cele mai performanţe din România, un imens câştig pentru braşoveni şi nu numai.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.