O nouă procedură permite chirurgilor să localizeze și să elimine tumorile renale

O nouă procedură permite chirurgilor să localizeze și să elimine tumorile renale

0

Pentru a nu mai fi necesară extirparea unui rinichi întreg, a fost descoperită o nouă procedură chirurgicală, care implică utilizarea unui colorant verde fluorescent, a roboţilor şi a imagisticii 3-D. Aceasta le permite chirurgilor să opereze cu mare precizie tumorile renale.

Colorantul verde evidenţiază ţesutul sănătos, tumorile fiind foarte greu de diagnisticat si localizat, în timp ce braţele robotice, controlate de chirurgi şi echipate cu camere video de înaltă rezoluţie, excmorile rizează cu precizie ţesutul canceros.

tumori renale

Procedeul a fost perfecţionat în SUA. în Marea Britanie, a fost  utilizat pentru prima dată la St George’s Hospital, din Londra, în  urmă cu câteva luni.

”Este un progres semnificativ”, spune  urologul Steve Bromage. ”Este o tehnică nou, eficientă din punct de vedere al costurilor şi care permite chirurgulului să păstreze cât mai mult din funcţia rinichiului, îndepărtând în acelaşi timp ţesutul malign.”

În Marea Britanie, rata tumorilor renale a crescut cu 68% în ultimele două decenii. Este un tip de cancer greu de diagnosticat, deoarece are simptome nespecifice, printre care durerile de spate.

Chirurgii se bazează, în mod obişnuit, pe tomografii şi RMN şi pe analize de sânge şi biopsii pentru a diagnostica tumorile renale, dar  deseori nu reuşec să „vadă” toate tumorile, ceea ce face ca această nouă tehnică – numită Firefly („Licurici”) – să reprezinte o îmbunătăţire esenţială.

Acelaşi colorant, numit verde de indocianină, a fost utilizat anterior pentru a identifica tumorile canceroase apărute la nivelului ochiului şi al ficatului.

Un anestezist injectează colorantul în rinichiul pacientului – aflat sub anestezie generală – chiar înainte de operaţie; durează cca. un minut până când colorantul se răspândeşte în întregul organ. Apoi sunt practicate incizii minuscule prin care sunt introduse braţele robotului- chirurg, echipate cu instrumente speciale şi care sunt manevrate de un medic. Aceste poate vizualiza foarte clar ţesuturile, graţie luminozităţii fluorescente a colorantului şi imaginii de înaltă rezoluţie furnizată de camera video specială purtată de unul dintre braţele robotului.

În abordările clasice ale tumorilor renale, chirurgii preferă adesea să extirpeze întregul organ, în speranţa de a reduce şansele de reapariţie a bolii.

Specialiştii speră că această nouă procedură îi va încuraja pe chirurgi să „cruţe” o mare porţiune din rinichi, care va putea fi reconstruit apoi cu mare precizie, tot datorită acestei tehnici noi.

sursa: http://www.descopera.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.