Oamenii ar putea trai intre 120 si 150 de ani. Ce au descoperit cercetatorii

Oamenii ar putea trai intre 120 si 150 de ani. Ce au descoperit cercetatorii

1

Oamenii ar putea trai intre 120 si 150 de ani, dar nicidecum peste “limita absoluta” a duratei de viata, conform unui nou studiu al cercetatorilor din cadrul companiei de biotehnologie Gero, din Singapore, de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center din Buffalo, New York si respectiv de la Institutul moscovit Kurchatov.

Dupa 150 de ani, organismul nu se mai poate reface

Specialistii au folosit modele matematice pentru acest studiu si au ajuns la concluzia ca dupa acest interval de varsta, de 120 – 150 de ani, organismul uman isi pierde complet abilitatea de a se reface dupa expunerea la factori de stres precum bolile sau accidentarile, iar rezultatul este invariabil decesul.

Acelasi studiu arata, insa, ca daca vor fi dezvoltate terapii pentru a extinde rezistenta organismului, oamenii ar putea trai mai mult si ar putea fi mai sanatosi.

Peste 500.000 de mii de participanti la studiu

Astfel de cercetari “se bazeaza pe date istorice si din prezent cu privire la populatiile de oameni. Sunt supozitii, dar sunt supozitii bazate pe date concrete”, a declarat Judith Campisi, profesor la Buck Institute for Research on Aging din Novato, California.

Cercetatorii au analizat datele rezultate in urma a doua teste de sange a peste jumatate de milion de persoane din SUA, Marea Britanie si Rusia.

Cercetarea a tinut cont de raportul dintre doua tipuri diferite de globule albe, precum si variabila dimensiunii globulelor rosii. La fel cum parul unei persoane albeste mai mult pe masura ce inainteaza in varsta, aceste doua variabile se modifica pe masura ce imbatranim, sustine Dr. Marc J. Kahn, decanul Scolii de Medicina Kirk Kerkorian. Oamenii denumesc aceste variabile biomarkerii imbatranirii.

Studiu bazat pe model matematic

Dupa ce au realizat aceste teste de sange, cercetatorii au apelat la un model matematic pentru a determina asa-numitul “indicator dinamic al starii organismului” (DOSI) pentru fiecare persoana – in esenta un indicator al “varstei biologice” ce poate fi folosit pentru a evalua cat de rapid se poate reface o persoana expusa la un factor biologic de stres, cum ar fi o boala sau o accidentare.

“Autorii pot folosi acest indicator DOSI pentru a evalua timpul de recuperare”, a declarat Kahn, care nu a fost nici el implicat in acest studiu. “Problema este ca, de la un anumit punct al imbatranirii, timpul de recuperare devine atat de indelungat incat ne pierdem rezilienta”. Pornind de la tendintele evidentiate de aceste date, cercetatorii au descoperit ca intre varstele de 120 si 150 de ani rezilienta dispare complet, iar persoana nu mai poate supravietui stresului biologic la care este expus organismul.

Studiul a tinut cont si de numarul de pasi efectuat de subiecti. Astfel, persoanele mai tinere fac mai multi pasi zilnic, iar pe masura ce organismul imbatraneste, numarul de pasi scade.

Viitorul pare, acum, un SF

Nu este primul studiu care foloseste modele matematice pentru a examina potentialul maxim al duratei unei vieti umane. Jan Vijg, genetician la Albert Einstein College of Medicine, arata in 2016 ca oamenii ar putea trai 125 de ani. Alti cercetatori sunt insa de parere ca nu exista o limita maxima a duratei de viata umane.

Studiul nu se refera si la calitatea vietii, care inseamna costuri, timp si resurse medicale mari, la varste inaintate. Solutia, spun cercetatorii, ar putea suna ca un SF acum, dar aceasta ar putea fi descoperirea unor modalitati de crestere a rezilientei organismului, care ar putea fi obtinuta prin dezvoltarea de organe mecanice sau prin identificarea unor moduri de a reprograma celulele imbatranite ale organismului.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Oamenii ar putea trai intre 120 si 150 de ani. Ce au descoperit cercetatorii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.