Personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate (VIDEO)

1

Impactul economic al obezităţii pe plan mondial este estimat anual la 2 trilioane USD cuprinzând, pe lângă cheltuielile medicale aferente şi costurile economice indirecte (morbiditate şi mortalitate crescute, reducerea productivităţii şi a calităţii vieţii, etc.).

Obezitatea este o problema majoră de sănătate publică şi socială

Ministerul Sănătăţii din România, în cadrul Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020 (Sănătate pentru Prosperitate) identifică dieta/obezitatea drept factori comportamentali individuali cu impact major asupra stării de sănătate iar obezitatea ca o problema majoră de sănătate publică şi socială.
Proiectul NutriGen este o premieră naţională în domeniul nutrigenomicii, fiind primul proiect care si-a propus să dezvolte şi apoi să implementeze principiile nutriţiei de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii.
Concret, proiectul a utilizat identificarea variaţiilor genetice pentru a prescrie adulţilor şi copiilor supraponderali un tratament cu alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale.
Studiul a generat, pentru prima dată la nivel mondial, un model aplicabil de tratament cu un aliment dietetic, adaptat patrimoniului genetic al subiecților inclusi in studiu.
A fost identificat un model care ia in considerare dependenta fenotipului biochimic de statutul genetic al pacientului: Scor de risc genetic pentru adulții cu obezitate și dislipidemie care răspund la tratament hipolipemiant – metoda de calcul matematic.
A fost aplicat un tratament cu un aliment dietetic pentru optimizarea tratamentului antidislipidemic (adulti) sau al rezistentei la insulina (copii) pe criterii nutrigenomice.
Proiectul a fost condus de Dr. Mihai Niculescu, MD, PhD (director de proiect), care lucrează în două companii private americane de tip start-up: Advanced Nutrigenomics (fondator) şi Nutrigene Sciences (chief scientific officer), ultima având ca obiect de activitate Cercetarea-dezvoltarea-inovarea (CDI), şi a fost înfiinţată ca un start-up de tip « spin-off » al Universităţii Carolina de Nord (Chapel Hill), universitate în care specialistul a lucrat în perioada (2000-2015).
Dr. Mihai Niculescu are experienţă atât în cercetare cât şi în implementare (experienţă practică, economică, de valorificare a rezultatelor cercetării), vizând transferul rezultatelor proiectului în economia românească.
Share.

1 Comment

  1. Pingback: Personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.