Obezitatea la copil. Sfaturi pentru parinti

Obezitatea la copil. Sfaturi pentru parinti

1

Copilul a inceput sa se ingrase, are deja cateva kilograme peste normal – ce ati gresit Dvs, ca parinte, ce este de facut, cum trebuie sa-l ajutati, sa-i preparati mancarea?

De ce ingrasa copiii? Consuma prea multa grasime animala (unt, smantana, untura), mai ales sub forma „ascunsa“ in mezeluri, prajituri, produse de patiserie, inghetata. Mananca prea multe dulciuri, beau sucuri indulcite artificial (cu zahar). Mananca multe produse bogate in calorii, in special de tip fast food (pizza, snacks, pateuri). Portiile oferite de parinti, prea mari, duc la obezitatea la copil. Si, nu in ultimul rand, copiii petrec prea mult timp in casa, in fata TV, a computerului, in defavoarea activitatilor fizice in aer liber.

Necesarul de alimente la varsta copilariei este deseori supraestimat din cauza obiceiurilor alimentare ale adultilor. Mancarea sa nu constituie un mijloc de educatie. Nu oferiti alimente bogate in calorii (bomboane, inghetata, ciocolata etc.) ca recompensa. Copiii trebuie sa manance zilnic trei mese principale si doua gustari. Micul dejun este foarte important pentru cresterea capacitatii intelectuale a copilului. Activitatea fizica, sporturile de grup trebuie stimulate.

Obezitatea la copil. Cum trebuie sa procedam

– La pregatirea mancarurilor sa se prefere fierberea, coacerea, pregatirea in cuptor sau la gratar.
– Sa se tina cont de preferintele culinare ale copiilor.
– Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc.
– Intreaga familie sa ajute si sa incurajeze copilul. Alimentatia sanatoasa sa fie adoptata de intreaga familie.
– In cantitatea cea mai mare sa se consume cereale integrale, legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat.
– Se recomanda in special carne de peste si pui fara piele.
– Ouale se consuma in cantitate de 2-3 pe saptamana.
– Grasimile consumate sa fi e mai ales sub forma de uleiuri vegetale.
– Bauturile sa fi e ceaiuri de plante, apa plata, sucuri naturale de fructe.
– Cele doua gustari zilnice sa fie reprezentate de fructe, legume sau lactate degresate.

Obezitatea la copii – un fenomen alarmant

Obezitatea infantila a ajuns la proportii alarmante in Uniunea Europeana. 14 milioane de copii sunt supraponderali si numarul lor creste anual cu 400.000. Este motivul pentru care campanii din toate tarile europene cer Uniunii sa recunoasca obezitatea drept boala cronica. Obezitatea este o boala plurifactoriala, aparitia sa presupunand interactiuni multiple intre factori genetici, sociali, comportamentali, psihologici, metabolici, celulari si moleculari, in urma carora se produc modificari ale balantei energetice. in aparitia obezitatii sunt implicati: factorii individuali (genetici, nervosi, psihici, comportamentali, medicamentosi, metabolici, endocrini; varsta) si factorii de mediu. Pe un teren genetic predispozant actioneaza factorii de mediu sau ambientali (socioeconomici, culturali, educationali si psihologici) care determina comportamentul individului fata de obiceiurile alimentare si activitatea fizica.

Ce se intampla cu un copil obez

– Consecinte psiho-sociale: apar sentimente de inferioritate și respingere din partea colegilor („grasule!“, „bulino!“, „umflatule!“), ceea ce poate duce la frustrare, depresie.
– Consecinte respiratorii: respiratie mai dificila.
– Consecinte locomotorii: picior plat, genunchi in forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoza, lordoza, scolioza), dureri articulare.
– Consecinte metabolice: tulburari de transformare in organism a grasimilor și zaharurilor (ex. diabet zaharat).
– Consecinte cardio-vasculare: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica. Se manifesta mai ales la adulti.
– Consecinte cutanate: iritatii ale pielii, infectii, mancarimi.
– Alte complicatii: dureri de cap, oboseala (astenie), tulburari menstruale, acnee, constipatie, digestie dificila.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: STOP – proiect pentru combaterea obezitatii la copii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.