Observatorul Roman de Sanatate

0

1050_articolS-a lansat Observatorul Român de Sănătate (ORS), organizație non-guvernamentală ce are misiunea de a contribui la îmbunătățirea serviciilor de sănătate din România prin efectuarea de studii de cercetare privind activitatea și performanța acestora. ORS este fondat de trei tineri care cred că activitatea lor poate duce la elaborarea unor politici de sănătate mai eficiente, urmărind sinteza și interpretarea rațională a evidențelor în sensul integrării acestora în procesul de elaborare a politicilor publice.

Totodată, Observatorul Român de Sănătate a lansat un raport relevant pentru dezbaterea privind proiectul noii legi a sănătății.

Raportul „Reforma spitalelor publice – evidențe din spațiul european” prezintă o privire detaliată asupra reformelor care au vizat statutul juridic al spitalelor publice în statele europene și oferă recomandări pentru reforma din România pe baza experienței acestor țări.

„Am urmărit cu atenție elaborarea primului proiect de lege din decembrie 2011, dezbaterea publică din ianuarie 2012 și consultările publice care au condus la proiectul aflat încă în lucru. Prin materialele pe care le lansăm acum, aducem două prime argumente în favoarea unei reforme reale și coerente”, a declarat Adrian Gheorghe, Președinte ORS, doctorand în economia sănătații la University of Birmingham, Marea Britanie.

Un al doilea raport de cercetare al ORS, „Privatizarea asigurărilor de sănătate – evidențe din experiența internațională”, va fi disponibil în cursul acestei săptămâni.

Lucrarea aduce în dezbatere asigurările sociale, respectiv asigurările private de sănătate, și formulează concluzii privind trecerea de la un tip de sistem la altul pe baza experiențelor recente ale unor state precum Olanda.

„Rezultatele noastre indică două puncte cheie. În primul rând, transformarea spitalelor în societăți non-profit poate fi benefică, dar numai dacă este implementată cu grijă și acompaniată de un plan național de organizare a capacității spitalelor și de standarde clare și ferme de calitate a serviciilor spitalicești. Pe de altă parte, privatizarea asigurărilor sociale de sănătate ar fi o politică greșită, care ar duce cel mai probabil la escalarea continuă a costurilor din sistem și a inechităților existente, fără să rezolve principalele probleme ale actualului sistem” a completat Nicolae Done, Vicepreședinte ORS, doctorand în economia sănătății și politici de sănătate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.

Domeniile de activitate ale Observatorului Român de Sănătate sunt Sănătatea publică și Analiza economică. Analizele echipei vor urmări atât evoluția profilelor de morbiditate din România, cât și studiul piețelor fundamentale asociate serviciilor de sănătate, precum piața serviciilor instituționalizate și piața farmaceutică.

„Folosind metodologii clare și transparente, compatibile cu mediul academic de vârf, dorim să aducem în discursul public dovezile privind eficiența tehnologiilor medicale și a diferitelor măsuri de politică publică, direcționând astfel dezbaterea dinspre speculație către evidențe”, spune Adrian Gheorghe.

Activitatea Observatorului Român de Sănătate se axează pe trei direcții: Cercetare, Comunicare și Educație. „Dorim să facem mai mult decât să producem date de calitate. Vrem să fim un actor cu relevanță în peisajul politicilor publice, astfel că ne vom comunica rezultatele, recomandările și concluziile de așa natură încât publicul interesat să le poată accesa cu ușurință”, susţine Claudia Spridon, Secretar ORS și jurnalist în presa medicală.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.