Te dor ochii cand stai prea mult la calculator?

Te dor ochii cand stai prea mult la calculator?

0

Astazi, calculatorul, tableta sau smartphone-ul sunt parte integranta din viata noastra. Acestea ne ajuta sa comunicam si ne fac viata mai usoara la locul de munca. Insa, din pacate, faptul ca petrecem foarte mult timp in fata lor are si un efect daunator asupra ochilor nostri.

Cercetarile arata ca aproape 70% din persoanele adulte care lucreaza sau care folosesc in exces calculatorul, tableta sau smartphone-ul sufera de tensiune oculara sau vedere incetosata.

Problemele oculare cauzate de utilizarea in exces a calculatorului poarta denumirea de „Sindromul Vederii la Calculator” sau „Sindromul Privitului la Calculator” (CVS – Computer Vision Syndrome).  Printre simptome se numara : disconfort al vederii, dureri de cap, ochi uscati si obositi, arsuri si mancarimi ale globului ocular, lacrimarea ochilor, vedere dubla sau incetosata, senzitivitate la lumina.

Din pacate, nu doar adultii care lucreaza in fata calculatorului sunt afectati de aceste probleme. Copiii care folosesc calculatorul sau dispozitivele mobile, precum tablete si smartphone-uri, pot intalni aceleasi simptome, in special daca lumina ambientala si postura nu sunt corespunzatoare.

Cum afecteaza statul in fata calculatorului vederea?

Persoanele care folosesc timp de doua ore, fara pauza, un dispozitiv electronic ce solicita ochii se pot confrunta cu simptomele Sindromului Vederii la Calculator. Acest lucru se intampla pentru ca ochii nostri nu sunt inzestrati sa vizualizeze ecranele digitale pentru perioade indelungate de timp, lumina emisa de acestea fiind foarte puternica.

Ochii reactioneaza la schimbarea imaginilor de pe ecran pentru ca creierul tau sa poate procesa ceea ce vezi. Acest lucru creeaza foarte mult stres si uzura la nivelul muschilor ochilor. Si, spre deosebire de o carte sau o bucata de hartie, ecranul adauga contrast, sclipiri si luminozitate.

Cum poti combate efectele provocate de Sindromul Privitului la Calculator?

Exista metode de a reduce efectele provocate de Sindromul Privitului la Calculator. Printre aceste metode se numara purtarea ochelarilor pentru calculator (cu lentile antireflex), pozitionarea monitorului la nivelul bratelor, mentinerea dispozitivelor portabile sub nivelul ochilor pentru  atenuarea stralucirii puternice. De asemenea, se recomanda pauzele regulate, pentru odihnirea privirii.

Daca ai unul din simptomele enumerate mai sus, se recomanda sa consulti un medic specialist oftalmolog. Acesta iti va prescrie lentile speciale care iti vor permite sa lucrezi in fata calculatorului mult mai confortabil. Ochelarii standard pentru citit nu sunt solutia optima pentru computer, deoarece implica o alta distanta (50-70cm) fata de distanta de citit (33-40cm).

Ochelarii potriviti pentru calculator

Dupa o scurta vizita la medicul oftalmolog afli exact de ce tip de ochelari pentru calculator ai nevoie:

  • ochelari pentru corectarea unui viciu de refractie (cu dioptrii)
  • ochelari pentru un fals viciu de refractie (fara dioptrii).

In general, atunci cand apar dureri oculare si dureri de cap, sunt descoperite afectiuni ca hipermetropia sau astigmatismul si va trebui sa porti ochelari de vedere cu dioptrii sau de lentile de contact cu dioptrii.

In cazul in care intampini simptome doar dupa ce petreci foarte mult timp in fata calculatorului, vei avea nevoie de ochelari strict de protectie, fara dioptrii, cu tratamente antireflex.

Lentilele de ochelari cu filtru antireflex pentru calculator sunt lentile speciale, care maresc claritatea vederii, asigurand un contrast optim si prevenind oboseala oculara prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale. Sunt recomandate in special persoanelor care petrec mult timp in fata calculatorului, televizorului si a dispozitivelor digitale (smartphone, tableta).

Tratamentele antireflex pot fi aplicate oricarui tip de lentila (monofocale, bifocale, progresive) si pot fi combinate si cu alte tratamente (filtru UV, anti-zgarieturi, hidrofob, oleofob si antistatic).

Lentilele de ochelari cu coloratii speciale pentru calculator sunt recomandate ca o protectie suplimentara, atunci cand calculatorul este plasat in birouri cu surse luminoase multiple. Acestea reduc cantitate de lumina ambientala permitand un contrast mai bun al imaginii de pe ecranul calculatorului.

Consultatii oftalmologice

Din pacate, multi oameni merg mult prea rar sau prea tarziu la medicul oftalmolog. Statisticile arata ca 60% dintre romani sufera de diferite afectiuni oftalmologice, iar incidenta celor care au probleme cu vederea creste odata cu inaintarea in varsta.

Noi iti recomandam magazinele de optica medicala OPTIblu. Cu o experienta de peste 12 ani in domeniul opticii medicale, OPTIblu are grija de ochii tai, oferindu-ti consultatii oftalmologice de cea mai inalta calitate, folosind aparatura de ultima generatie.

Vino intr-unul din cele 31 de magazine OPTIblu din Bucuresti si din tara, pana pe 31 decembrie 2016, alege impreuna cu specialistii OPTIblu lentilele de ochelari si ramele potrivite si vei beneficia de reduceri de pana la 20%.

Locatia tututor magazinelor OPTIblu din tara poate fi consultata aici: http://www.optiblu.ro/magazine/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.