Omicron a existat in Olanda inaintea declansarii alertei de calatorie spre Africa de Sud

Omicron a existat in Olanda inaintea declansarii alertei de calatorie spre Africa de Sud

1

Autoritatile Olandeze au anuntat ca au identificat prezenta tulpinii Omicron in teste COVID-19 efectuate pe 19 noiembrie, cu o saptamana inainte de interzicerea zborurilor dinspre tarile sud-africane.

Potrivit Institutului de Sanatate Publica din Olanda, noua tulpina a fost identificatata in doua teste COVID-19 efectuate pe 19 si 23 noiembrie si secventionate ulterior. Abia pe 27 noiembrie, 61 de persoane intoarse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Dintre acestea, 14 au fost confirmate cu Omicron in data de 28 noiembrie.

Transmiterea comunitara ar fi putut avea deja loc

Autoritatile nu stiu inca daca cele doua persoane infectate cu Omicron inainte de alerta generala declansata saptamana trecuta au calatorit sau nu in Africa. Cele doua teste secventionate sugereaza ca tulpina Omicron este prezenta in Europa cu cel putin o saptamana inainte ca tarile sa raporteze primele cazuri oficiale. Acest lucru ar fi putut determina deja o transmitere comunitara.

Botswana a fost primul stat care a raportat infectari cu varianta Omicron, pe 11 noiembrie. Africa de Sud  a anuntat primul caz dupa trei zile.

In Europa, Belgia a raportat primele cazuri in data de 26 noiembrie, Italia si Anglia pe 27, iar Canada pe 29.

In Romania nu s-a inregistrat pana acum niciun caz de infectare cu aceasta tulpina a SARS-CoV-2, dar, asa cum au facut si alte state membre UE, a anulat zborurile inspre si dinspre tarile din sudul Africii.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Omicron a existat in Olanda inaintea declansarii alertei de calatorie spre Africa de Sud • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.