Ce recomada OMS Romaniei pentru stoparea epidemiei de HIV/SIDA

1

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda Romaniei si guvernelor europene sa ia masuri pentu stoparea epidemiei de HIV. Ultimele date privind HIV/SIDA pentru 2016, arata ca numarul de cazuri noi de infectii cu HIV este in crestere.

In 2016, au fost depistate 160.000 de cazuri noi de infectie HIV/SIDA

In 2016, au fost depistate 160.000 de cazuri noi de infectie HIV/SIDA in Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Dintre acestea, 29.000 au fost depistate in tarile din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European. Mai mult de jumatate din cazurile noi de HIV/SIDA diagnosticate anul trecut se afla in faza avansata de infectie, mai arata acelasi raport.

„Pentru a stopa epidemia de HIV/SIDA in Europa trebuie avem diferite strategii de testare timpurie, mai ales pentru populatiile vulnerabile, si aici ma refer inclusiv la servicii de diagnostic rapid, la testarea HIV de catre furnizorii non-medicali, precum si la autotestarea HIV. De asemenea, trebuie sa asiguram consiliere si ingrijire prompta, iar tratamentul trebuie sa fie accesibil tuturor, indiferent de stadiul infectiei. Autoritatile europene trebuie sa implementeze programe prin care sa intervina la timp pentru ca virusului sa nu se raspandeasca si sa asigure programe HIV sustenabile”, a declarat Dr. Miljana Grbic, Sef al Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania.

Datele OMS arata ca 63% dintre persoanele cu varsta de 50 de ani si peste care traiesc in Uniunea Europeana si Spatiul Economic European au fost diagnosticate cu intarziere in cursul infectiei cu HIV.

De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tarilor europene sa ia masuri urgente pentru a reduce numarul de viitoare infectii cu HIV:

  • sa acorde prioritate masurilor de prevenire eficiente si cuprinzatoare, cum ar fi sensibilizarea populatiei, promovarea sexului sigur, a prezervativelor si a terapiei de substitutie, dar si furnizarea de programe de seringi de schimb si profilaxia pre-expunere pentru HIV;
  • furnizarea de servicii eficiente de consiliere si testare a HIV, inclusiv servicii de diagnosticare rapida, testarea HIV in comunitate si auto-testarea HIV;
  • asigurarea accesului rapid la tratament de calitate pentru persoanele diagnosticate.
Share.