OncoGen, gandit nemteste! Cercetare la varf 20 de ani

OncoGen, gandit nemteste! Cercetare la varf 20 de ani (VIDEO)

0

Un institut de cercetari german… copiat in Romania, la Timisoara! Centrul de Terapii Genice si Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, deschis vineri la Timisoara, poate face fata cercetarii medicale de varf in urmatorii 20 de ani.

Au fost declaratii multe la deschiderea oficiala a Centrului OncoGen de la Timisoara! S-a vorbit despre aceasta investitie, dar si despre altele in Sanatate, in vestul tarii. Startul l-a dat managerul de proiect, prof.univ.dr. Virgil Păunescu:

“Avem placerea si onoarea, in acelasi timp, de a deschide astazi, in mod oficial, centrul de cercetari OncoGen, care in esenta este un centru de cercetare, un centru de diagnostic avansat si un centru de terapii avansate, avand in vedere facilitatile de la etajul trei, in special in domeniul cancerului“.

Prof.univ.dr. Virgil Păunescu: am copiat, pur si simplu, un institut de cercetari din Germania

OncoGen a fost realizat cu sprijinul multor oameni aflati acum sau la un anumit moment, in ultimii ani, in functii-cheie, oameni care s-au implicat, au ajutat, s-au zbatut, au muncit pentru ca acest centru de cercetare sa devina realitate. O mentiune speciala a fost facuta in privinta prof. dr. Torsten Tonn, director al Institutului de Medicină Transfuzională, Centrul Nord-Est pentru Terapii Regenerative, din Germania:

“Atunci cand spunem ca acest institut este unul dintre cele mai bune, daca nu cel mai bun institut de cercetari ridicat in ultimii ani din bani europeni la nivel national, o spunem pentru ca in spatele acestui institut se afla dl Torsten Tonn, se afla colegii dansului de la Ulm, se afla un studiu de fezabilitate nemtesc al institutului din Ulm, nu vreau sa inventam merite pe care nu le avem, n-am vrut sa inventam apa calda, am mers impreuna cu profesorul Torsten Tonn in Germania si am copiat, pur si simplu, un institut de cercetari care acum s-a deschis la Ulm. Acest institut, repet, avand in spate un studiu de fezabilitate foarte bun, a fost gandit sa faca fata cercetarii medicale de varf pentru urmatorii 10-15-20 de ani“.

Investitii de milioane de euro in Sanatate, anuntate de liderul CJT la deschiderea OncoGen

La deschiderea OncoGen, Titu Bojin, presedintele CJT, a anuntat lansarea unor noi investitii in Sanatate, in Timis:

“Sunt convins ca, in perioada urmatoare, Spitalul Judetean – pentru ca, la urma urmei, spitalul se poate considera si actionar, si patron, si muncitor – sa se poata imbogati, asa cum a fost sectia de oncologie, asa cum a fost sectia de ortopedie, cum a fost Casa Austria, sa urmeze, prin studiul care a fost aprobat la nivelul ministerului, prin Banca Europeana de Investitii, cu o anumita suma de bani, aproximativ 11 milioane de euro, care a fost aprobata, sa creasca si adevarata gazda a copiilor, maternitatea, cu toate functiile ei, langa spitalul Casa Austria. De asemenea, miercuri, aprobam, prin Consiliul Judetean, cu finantare directa si totala de la Consiliul Judetean, aproximativ 3,5 milioane de euro, realizarea sectiei de neuropsihiatrie de la Giroc, adica inchiderea, speram noi – sigur prin proiect sunt 24 de luni, dar noi speram sa se poata face mai repede – sectiei de la Vacarescu”.

Nicolae Robu: Timisoara ajunge, iata, sa aiba un asemenea centru de excelenta

Nicolae Robu, primarul Timisoarei, s-a referit la un fapt ingrijorator: rata afectiunilor oncologice este foarte ridicata in vestul tarii.

“Prin darea in folosinta a acestui centru se ofera sanse la viata unui numar de semeni ai nostri, numar care, din pacate, este ridicat in judetul Timis si in intreaga noastra zona. In al doilea rand, ma bucur pentru ca Timisoara ajunge, iata, sa aiba un asemenea centru de excelenta, o infrastructura de cercetare de cel mai inalt nivel, care va permite punerea in valoare a resursei umane exceptionale pe care noi o avem aici”, a declarat edilul Timisoarei.

El a tinut sa-si exprime speranta ca si Institutul Regional de Oncologie va fi realizat. In acest sens, Consiliul Local a aprobat prelungirea transferului, catre Guvern, a acelei proprietati, tocmai pentru a se realiza acest proiect de anvergura.

Ministerul Educatiei, catre cei de la OncoGen: pe umerii dumneavoastra apasa o mare raspundere

Profesorul Tiberiu Apostol, director general al Direcţiei Generale Relatii Internationale si Afaceri Europene din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, a vorbit despre cel al carui nume il poarta unitatea sanitara de care apartine OncoGen – Spitalul Judetean. Este vorba despre Pius Brinzeu, care in 1939 a obtinut doctoratul la Paris si, desi avea sansa sa ramana in Franta, a ales sa se intoarca in tara.

“Doamna profesoara, domnilor profesori, onorat corp academic al Universitatii “Victor Babes”, pe umerii dumneavoastra apasa o mare raspundere: sa faceti ca multi astfel de doctoranzi, care isi termina doctoratul in strainatate, sa se intoarca pe aceste meleaguri“, a afirmat oficialul.

Indemnul sefului de la Judetean: Stimate coleg si drag prieten…

Prof. univ. dr. Marius Craina, managerul Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” Timisoara, considera ca OncoGen este unul dintre cele mai mari proiecte ale Timisoarei de dupa Revolutie, asa ca a venit pregatit cu… felicitari: “Stimate coleg si drag prieten Virgil Paunescu, indemnul meu ca, odata cu ziua de astazi, dupa ce atatea oficialitati si atatea personalitati au participat la deschiderea oficiala a centrului, te indemn cu prietenie si drag la munca”.

Centrul de Terapii Genice si Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen dispune de 15 laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente de vârf, si un nucleu de 25 de cercetatori. Investitia este de peste 54 milioane de lei, mare parte din bani provenind din fonduri europene.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.