OncoGen: terapii avansate, chiar medicamente si vaccinuri!

OncoGen: terapii avansate, chiar medicamente si vaccinuri (VIDEO)

0

OncoGen are cele mai moderne facilitati de microproductie de medicamente din Europa! Reprezentantii centrului de cercetare in domeniul cancerului deschis la Timisoara vin cu detalii despre terapiile studiate si proiectele care vor fi abordate.

“Se intra in spatiile de productie, aici este coridorul care da in spatiile de productie, sunt doua camere, cu senzori de particule, cu… sunt de cateva sute de ori mai curate decat o camera de operatie“, “Aici este GMP-ul, fabrica de medicamente, celule stem in regim de medicamente, totu-i siliconat, iar aici este partea de virusi, asta-i presiune pozitiva, ca sa nu intre nimic, asta-i presiune negativa, sa nu iasa vreun virus cu care lucrezi“, a afirmat prof.univ.dr. Virgil Paunescu, managerul proiectului OncoGen, in prezentarea facuta oaspetilor, veniti la deschidere.

Trei facilitati de microproductie de medicamente si una de vaccinuri

Centrul OncoGen este prevazut cu toate facilitatile si fluxurile tehnologice necesare cercetarii de varf, fiind echipat inclusiv cu o unitate GMP (cu doua camere albe si o incapere BSL2), o banca de celule si tesuturi si o biobaza.

“Profesorul Torsten Tonn a spus ca noi, aici, avem, cu ajutorul partii germane si al companiilor germane, cele mai moderne facilitati de microproductie de medicamente, culturi de celule stem si vaccinuri din Europa, la ora actuala. Sunt 15 laboratoare, iar pe partea de microproductie sunt trei facilitati de microproductie de medicamente si una de vaccinuri. Avem la ora actuala un numar de 20-25 de cercetatori, care sunt angajati ai Universitatii de Medicina si urmeaza sa mai angajam cel putin 15, ai acestui centru, ai Spitalului Judetean, pe cercetarile care urmeaza sa fie dezvoltate”, a declarat prof.univ.dr. Virgil Paunescu.

OncoGen va permite dezvoltarea de noi produse imunoterapeutice, pentru uz uman, bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculara.

“Aceasta va fi, practic, o etapa ulterioara a activitatii noastre. Noi de-abia am deschis centrul, pentru a putea produce va trebui sa fim acreditati, dupa acreditare se va pune in discutie ceea ce vom putea face. Practic, asa cum este conceputa aceasta unitate de camere albe GMP, poti sa te orientezi catre o mare varietate de produse. Fiecare tehnologie trebuie acreditata, dar nu este o problema sa treci de pe una pe alta, vaccinurile si terapiile avansate putand fi oricare pentru care exista interes european. Prima idee este ca putem deveni locul in care se pot dezvolta de catre microcompanii de biotehnologie astfel de produse in Timisoara”, a precizat prof.univ.dr. Carmen Panaitescu Bunu.

O alta cale decat chimioterapia si radioterapia, care se fac in prezent

Misiunea centrului OncoGen o reprezinta dezvoltarea de metode avansate de diagnostic si terapie a cancerului si a bolilor cronice degenerative cu morbiditate crescuta si cu optiuni terapeutice limitate. “Cercetarile, in prima faza, vor fi de tip fundamental, adica studii ale celulelor stem, pe care noi le-am inceput, cu posibilitati de utilizare a lor in diferitele tipuri de terapii avansate, pentru ca acesta a fost unul din scopurile initiale ale noastre, pentru ca asa am urmat calea proiectelor europene in care am fost si care au urmarit utilizarea celulelor stem mezenchimale in bolile degenerative cronice si, totodata, studii asupra noilor terapii in cancer. De ce am inceput cu celulele? Pentru ca aceasta este o noua directie, sa utilizezi celulele sistemului imun pentru a le directiona, in viitor, in posibilitatea de a trata cancerul prin activarea sistemului imun, prin gene, si prin “invatarea” acestor celule sa ajute la tratament. Deci, o alta cale decat chimioterapia, decat radioterapia, care se fac in prezent. Totodata, pentru ca am spus cuvantul terapie, o directie foarte importanta va fi cea de dezvoltare a imunoterapiilor“, ne-a declarat prof.univ.dr. Carmen Panaitescu Bunu.

Aceste terapii avansate cu celule stem mezenchimale au fost utilizate, de pilda, in tratarea bolilor osoase. Ele au o aplicatie clara in ortopedie: “Echipa de ortopezi din Timisoara, care a fost parte in proiectul REBORNE, este perfct calificata sa faca astfel de terapii in defectele osoase, care nu se vindeca, deci se poate reface osul”.

Ce tipuri de cancere vor fi abordate la OncoGen?

Prof.univ.dr. Carmen Panaitescu Bunu ne-a vorbit despre tipurile de cancere abordate la OncoGen, dar si despre ultimele tendinte in cercetare, la nivel mondial: “Tipologia de cancer va fi, in primul rand, a cancerului mamar si a cancerelor solide, pentru ca aici a fost cea mai mare expertiza si sunt in numar mare, ca si cazuri, la nivel mondial. Ceea ce vrem sa dezvoltam este, practic, o tehnologie care apoi se va aplica pentru fiecare tip de cancer, practic a invata celulele natural killer sa apere organismul, este o tehnica extrem de moderna si actuala, a fost practic initiata in 2013 de utilizarea asa-numitelor CARs, e usor de tinut minte, car-masina, inseamna altceva pentru noi – chimeric antigen receptors, care se pot folosi pentru tratamentul cancerului. America a dezvoltat un interes extrem de mare in acest domeniu, practic, micile companii biotec, care fac astfel de CAR-uri, au fost cumparate de americani si se investeste masiv din 2013 in aceasta directie“.

Terapie avansata privind alergia la ambrozia

Noi proiecte de cercetare asteapta sa fie derulate, in perioada urmatoare, sub cupola OncoGen. Unul dintre ele va viza bolile alergice, iar un loc special il vor ocupa problemele create de o planta – ambrozia.

“Avem trei directii: dezvoltarea imunoterapiei in bolile alergice, pentru ca si acestea vor fi tot terapii avansate si toata lumea stie ce problema este ambrozia pentru zona noastra. Acest proiect il vom dezvolta cu Universitatea de la Viena si cu un institut privat, tot din Viena, un alt proiect va fi de utilizare a celulelor natural killer, aceste celule imune invatate sa omoare agentii patogeni, cu directionare spre tratamentul cancerului, si o a treia directie de utilizare a celulelor stem in terapiile regenerative“, a afirmat prof.univ.dr. Carmen Panaitescu Bunu.

Centrul OncoGen isi propune sa fie un competitor performant in comunitatea stiintifica. In aceste conditii, Romania poate deveni un partener important in domeniul terapiilor avansate si genice.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.