Oncompass, care ajută în crearea unei terapii personalizate pentru bolnavii de cancer, lansat în România

Oncompass, sistem informațional de identificare a unei terapii personalizate pentru bolnavii de cancer, lansat în România

1

celuleOncompass, sistem informațional de identificare a unei terapii personalizate pentru bolnavii de cancer, a fost lansat și în România. Un infoline permanent oferă informații despre efectuarea testului Oncompass – nume format prin alipirea cuvintelor englezeşti oncologie (oncology) şi busolă (compass): ”putem răspunde la întrebarea dacă tumora pe care o aveţi conţine una sau mai multe mutaţii genetice speciale, informație care poate fi de ajutor oncologului dumneavoastră în planificarea tratamentului personalizat”.

Cancerul este o boală genetică, cauzată de defectarea genelor care codifică moleculele implicate în procesele de comunicare a celulelor. Dacă un defect al unei gene poate determina cancer într-un organ, aceeași defecțiune genică, indiferent de unitatea histologică și anatomică, poate cauza cancer și în alte organe. Din această cauză, celulele canceroase, ignorând procesele de control ale organismului, se reproduc necontrolat”, aflăm de pe oncompass.ro.

La această lansare au vorbit despre ce oferă sistemul informațional genetic molecular Oncompass pentru bolnavii de cancer: cercetătorul ungar Dr. Istvan Peták, unul dintre pionierii mondiali ai diagnosticului molecular, Răzvan Vulcănescu — Secretar de Stat în Ministerul Sănătății Publice, Cezar Irimia — președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de cancer din România, unii dintre cei mai reputați specialiști oncologi din România: Conf. Dr. Dana Stănculeanu, Prof. Tudor Ciuleanu, Dr. Constantin Volovăț, Dr. Florin Băcanu, Dr. Mihai Ciochiaru, Dr. Șerban Negru, Dr. Marius Geantă), evenimentul fiind moderat de jurnalista Liana Stanciu.

”Diagnosticul complex obținut prin efectuarea testelor moleculare Oncompass crește semnificativ șansele de stopare a evoluției tumorii și oferă, prin analiza simultană a unui mare număr de gene, o prețioasă economie de timp pentru bolnavul de cancer. Un alt avantaj major al testului Oncompass este faptul că mostra de țesut servește la examinarea mai multor gene simultan. Pacienții cu cancer pot obține informații referitoare la posibilitățile de tratament țintite disponibile la nivel mondial, personalizate tipului de tumoră de care fiecare suferă. Tratamentul potențial poate fi un medicament aflat deja pe piață sau aflat chiar în faza de cercetare clinică”, anunță creatorii Oncompass.

Pe baza testului Oncompass, medicul oncolog poate ghida tratamentul fiecărui pacient în parte, alegând cea mai potrivită terapie, atât din cadrul medicamentelor existente pe piață, cât și din cadrul celor aflate în curs de înregistrare în diverse studii clinice în Europa și în alte regiuni ale globului.

Oncompass detectează și analizează 58 de gene, cele mai relevante din punct de vedere clinic și pentru care există corespondență la nivel de terapii țintite, dintr-un total de 138 de gene driver care sunt detectabile la ora actuală și care intervin în apariția și evoluția ulterioară a cancerului.

Oncompass, elaborat de compania KPS Biotechnology Ltd, este disponibil în România prin Torus Pharma. AICI aveți la dispoziție numere de contact Oncompass, infoline România, de la laboratorul din Germania și de la biroul şi laboratorul din Ungaria.

Share.

1 Comment

  1. in anul 2005 am fost o operata de neoplasm de colon, iar in acest an am fost diagnosticata cu un carcinom la sanul drept.As dori sa fac un test molecular sa vad daca pot stopa si aparitia celui de-al treilea cancer. Cum ma puteti ajuta? pe 05.05.2014 sunt programata pt. operatie la san. Ce sa fac?

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.