Operatia laparoscopica la copil. Cum s-a intamplat totul

Operatia laparoscopica la copil. Cum s-a intamplat totul

0

Taieturi fine, de cativa milimetri, dureri mai mici, recuperare rapida! Asta inseamna operatia laparoscopica. Pacientul – un baietel…

A plecat sa isi cumpere bomboane, insa a cazut pe scari. Apoi…

Operatia laparoscopica cu pricina reprezinta o premiera pentru unul din spitalele romanesti – Spitalul Judetean “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare. Copilul, in varsta de sase ani, a suferit o pancreatita acuta dupa un traumatism. Mai exact, a plecat sa isi cumpere bomboane de la magazin, a cazut pe scari si a suferit o trauma la pancreas.

Micutul a ajuns pe masa de operatie a sefului Sectiei de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, medicul primar Viorel Demian, care a recurs la operatia laparoscopica. Acesta povesteste:

“S-a intamplat sambata, din detaliile oferite de parinti, insa copilul a ajuns la spital abia duminica, atunci cand tutorii lui au realizat ca starea lui de sanatate se agraveaza si durerile cresc in intensitate”.

Medicul: A fost prima operatie laparoscopica de o asemenea anvergura

Copilul a fost supus tuturor investigatiilor necesare inainte de a fi adus pe masa de operatie luni: “A fost prima operatie laparoscopica de o asemenea anvergura pe care am realizat-o in Spitalul Judetean Baia Mare, motiv pentru care putem sa o numim o premiera. La numai 24 de ore de la interventia minim-invaziva, valorile analizelor micutului s-au redus de cinci ori, starea lui este stabila si avem speranta ca se va recupera in cel mai scurt timp”.

Medicul lauda beneficiile unui asemenea tip de interventie – operatia laparoscopica: “Sa oferim pacientilor nostri sansa de a se intoarce cat mai curand la o viata normala. Beneficiile chirurgiei laparoscopice sunt extraordinare. Vorbim de taieturi fine, de cativa milimetri, in locul celor clasice, care ajung pana la 30 centimetri, vorbim de un act chirurgical de inalta precizie, datorita vizualizarii pe monitoare a unei imagini marite de opt ori“.

Care sunt beneficiile oferite de operatia laparoscopica

Dr. Viorel Demian sustine ca durerile de dupa operatie sunt incomparabil mai mici, astfel ca operatia laparoscopica e intotdeauna de preferat in fata chirurgiei clasice: pacientul se vindeca mult mai rapid, perioada de recuperare este mult mai scurta si bolnavul se intoarce mult mai repede la stilul sau de viata.

“In popor i se spune operatie cu laserul, desi termenul nu este tocmai corect. Concluzia, insa, este aceea ca operatia laparoscopica vine in beneficiul bolnavului, desi foarte putine centre din tara aleg acest tip de interventie chirurgicala. Motivul este simpu: pentru a face o operatie laparoscopica trebuie sa faci noi cursuri si specializari, iar o interventie care ai finaliza-o in 30 de minute, sa spunem, daca mergem pe taietura clasica, dureaza doua ore si jumatate, chiar trei ore prin interventia laparoscopica, depinde de ceea ce descoperi in organismul pacientului”, a explicat chirurgul despre operatia laparoscopica.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.