Operaţie complexă de prelevare de organe. În prim plan, medicul Radu Zamfir, supraviețuitor al accidentului de avion

Operaţie complexă de prelevare de organe. În prim plan, medicul Radu Zamfir, supraviețuitor al accidentului de avion

0

operatieOperaţie complexă de prelevare de organe, , în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, începută după miezul nopții de joi spre vineri, finalizată astăzi în jurul orei 11,30. Prelevarea de organe a fost făcută la un bărbat de 34 de ani, aflat în moarte cerebrală. Patru echipe de medici au luat parte la această prelevare de organe, una dintre ele, cea de la Institutul Clinic Fundeni, fiind condusă de medicul Radu Zamfir, supraviețuitor al accidentului de avion de zilele trecute din Munții Apuseni.

Cele patru echipe de medici care au luat parte la această prelevare de organe sunt:

– de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de dr. Radu Zamfir, care a prelevat ficatul pacientului;
– de la Spitalul Clinic Colentina, condusă de dr. Nica Andrei, care a prelevat ţesut osos şi ligamente de la nivelul femurului;
– de la Institutul de Urologie şi Transplant Cluj, condusă de dr. Liviu Constantin, care a prelevat rinichii;
– de la Sibiu, compusă din dr. Sergiu Axinte, care a prelevat piele şi dr. Dorina Popă, care a prelevat corneea.

Procedurile de recoltare, în cadrul acestei operaţii complexe de prelevare de organe, au început în jurul orei 2, prin prelevarea simultană a ficatului şi corneei, pentru ca apoi să continue cu prelevarea rinichilor urmată de cea a oaselor şi ligamentelor.

”Organele au avut următoarea destinaţie: ficatul la Institutul Clinic Fundeni, rinichii la Institutul de Urologie şi Transplant Cluj, Corneea la Spitalul Militar Bucureşti, osul şi tendonul la Banca de ţesut de la Spitalul Colentina iar pielea la Spitalul Grigore Alexandrescu, la banca de piele”, a explicat și Dr. Nica Andrei, responsabilul de ţesut al Spitalului Clinic Colentina, care a participat la această operaţie complexă de prelevare de organe.

Un rol semnificativ a revenit medicilor responsabili din centrul de prelevare de la Sibiu, dr. Mihai Sava, medic şef Anestezie Terapie Intensivă SCJU Sibiu, care, în calitate de ”key donation person”, pune diagnosticul de moarte cerebrală şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării, respectiv dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, care este cel care obţine acordul familiei pacientului şi care demarează ulterior procedurile pentru prelevarea de organe, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare, precizează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

”Trebuie să mulţumim în primul rând familiei pentru gestul de mare umanitate, realizat într-un moment deosebit de dificil”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu. Trebuie menționat că bărbatul, din al cărui corp au fost prelevate organele, a fost internat în cadrul secţiei Anestezie – Terapie Intensivă în data de 28 ianuarie în comă profundă, cu traumatism cranio-cerebral, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracuri craniene şi fracturi costale.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat ca şi centru de prelevare de organe, ţesuturi şi celule printr-un ordin MS din octombrie 2013.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.