Operație uluitoare: limba, extrasă și înlocuită cu un mușchi de pe piept!

Operație uluitoare: limba, extrasă și înlocuită cu un mușchi de pe piept!

2

limbaPentru multă lume pare ceva de necrezut: limba unui pacient, afectată de o tumoare, este extrasă și înlocuită cu un mușchi din zona pectorală. Operația are loc, miercuri, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială Cluj-Napoca. Pacientul este un bărbat de 44 de ani, diagnosticat cu un cancer al limbii, pe care ședințele de chimioterapie nu l-au mai ajutat.

Limba se fragmentează, e bucăţi deja, iar sub ea e un crater imens”, a povestit prof.univ.dr. Teofil Lung, coordonatorul echipei de medici, potrivit realitatea.net. Medicul a relatat că, în ciuda celor 32 de ședințe de chimioterapie, tumora a crescut foarte mult și i-a cuprins pacientului limba, laringele, zona amigdaliană, iar pacientul avea dureri foarte mari, nu mai putea să mai înghită, nu mai putea să mănânce! Pacientul, șofer de meserie, fumător de decenii – cu câteva pachete de țigări pe zi, slăbise foarte mult, după ce inițial avea peste 90 de kilograme, însă a ajuns să nu mai poată mânca nimic, numai ceai.

Operaţia constă în îndepărtarea, în totalitate, a tumorii, dar şi a limbii, a ţesutului de sub limbă, facem o larigectomie înaltă, îndepărtăm ganglionii şi organul vorbirii, şi apoi încercăm o reconstrucţie imediată, şi vom lua muşchi din pectoral pentru a înlocui limba, pentru că în cavitatea bucală a pacientului nu va mai rămâne nimic”, a povestit medicul.

Din păcate, pacientul va avea destule de pătimit și după operație: “Dacă alimentaţia nu va putea fi reluată pe cale naturală, se va face gastro stomă, se face un orificiu lateral, iar pacientul se va alimenta direct prin stomac. Sperăm, totuşi, să îşi poată relua deglutiţia şi să poată să înghită după o anumită perioadă. Încercăm să vedem ce rămâne din organul vorbirii şi dacă va fi nevoie de un aparat ajutător, numit laringofon, pentru a putea vorbi. Nu va avea o viaţă fericită post-operator”. Pacientul este însă încrezător că operația în urma căreia îi va fi îndepărată limba îi va salva viața.

”Sunt colegi care fac perfect operaţii de rutină. Dar sunt de rutină. Problema mare în această profesie este să îţi asumi responsabilităţi în cazurile majore, să pui diagnostic când alţii nu pot să îl pună şi să iei măsuri cînd alţii nu pot să o facă. Prin asta ne deosebim unii de alţii. Cazurile uzuale le rezolvă un medic specialist şi aici, şi în altă parte a ţării. Dar când apar cazuri cărora nu le desluşeşte nimeni începutul şi sfîrşitul, nimeni nu se mai încumetă. Aici este fundamentul despărţirilor noastre. Suntem medici şi medici, suntem oameni şi oameni”, a afirmat prof.univ.dr. Teofil Lung, cel care efectuează această operație complexă asupra limbii, într-un interviu publicat acum doi ani.

Share.

2 Comments

  1. Necunoscut on

    tin sa anunt toate persoanele care citesc aceasta stire ca domnul a ajuns in doar 3 luni de la operatie in stare critica. medicul nu a reusit sa il salveze asa cum s-a laudat la televizor din potriva a ajuns ulterior sa ii scoata mandibula. trag un semnal de alarma pentru pacienti.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.