Operatii amanate zilnic din cauza crizei de sange, la Iasi

Operatii amanate zilnic din cauza crizei de sange, la Iasi

1

Criza de sange cauzata de lipsa donatorilor face ca interventiile chirurgicale si ortopedice sa fie amanate zilnic la Spitalul “Sfantul Spiridon” din Iasi.

“Ca in fiecare vara, numarul donatorilor a scazut, in conditiile in care necesarul de sange este mare. Avem nevoie de sange pentru traumatisme. Ieri am avut un traumatism toracic sever care a necesitat interventie chirurgicala si transfuzie de sange si ulterior in Terapie Intensiva. Este nevoie de sange in Chirurgie, Ortopedie, Gastroenterologie, Hematologie, dar si in alte sectii. In aceasta situatie o parte dintre interventiile chirurgicale sunt amanate. Ma refer la operatii chirurgicale mari, cele pentru neoplazii care au nevoie de cateva unitati de sange si sunt amanate o zi, doua, trei, pana se gaseste o solutie”,  a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al institutiei medicale, Diana Cimpoesu.

Sange adus din mai multe judete ale tarii

In fiecare zi, cel putin doi pacienti sunt anuntati de catre cadrele medicale ca nu pot intra in operatie pentru ca trebuie asigurata o minima cantitate de sange inainte si in timpul interventiilor chirurgicale.

“Se aduce sange din toate judetele Moldovei. Atunci cand au fost adusi pacienti din Mures sau din zona de Nord Vest s-a cerut sange si de acolo. Totusi, nu este suficient. Numarul de donatori ar trebui sa fie mai mare. Apelul nostru este sa nu se uite ca exista oameni care au nevoie de sange, unii cu afectiuni severe acute care au o scadere importanta de hemoglobina, altii care pur si simplu in plina sanatate prezinta o hemoragie acuta traumatica sau nu, dar a carei viata poate fi pusa in pericol de lipsa sangelui”, a adaugat Cimpoesu.

Cadrele medicale din Iasi fac apel la donatori sa vina sa doneze sange si le recomanda si celor din alte judete sa faca la fel.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Operatii amanate zilnic din cauza crizei de sange, la Iasi • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.