15000 de operatii de la infiintare – Clinica de Chirurgie Vasculara din Timisoara

0

Clinica de Chirurgie Vasculara de la Spitalul Judetean Timisoara a atins pana in prezent numarul de 15.000 de operatii chirurgicale. Clinica a aparut in urma cu 11 ani si trateaza bolile vasculare periferice, pacientii cu boala arteriala periferica, cu boala carotidiana, pacientii cu anevrisme arteriale sau pacientii cu afectiuni venoase periferice.

Clinica a atins pana in prezent numarul de 15.000 de operatii chirurgicale

Pe langa interventiile de rutina, in clinica s-a dezvoltat chirurgia accesului venos pentru tratamentul chimioterapic sau al fistulelor arteriovenoase pentru dializa, dar si tratamentul complex al complicatiilor acestora. Existenta Compartimentului de Microchirurgie in cadrul Clinicii a permis instituirea conceptului de chirurgie vasculoplastica, care presupune asocierea revascularizarii periferice cu managementul defectelor de la nivelul membrelor, la care s-a adaugat tratamentul compresiunii nervilor periferici la pacientii cu diabet zaharat.

Cu sprijinul conducerii Spitalului Judetean si prin colaborarea nemijlocita a colectivului de la Serviciul de Radiologie s-au pus bazele Chirurgiei Endovasculare. In tarile vest-europene, acest tip de tratament reprezinta actualmente standardul. Prin mijloace minim invazive, Chirurgia Endovasculara completeaza spectrul clasic de interventii in boala arteriala periferica, oferind de multe ori soltii salvatoare la amputatiile de membre, acolo unde chirurgia clasica isi epuizeaza mijloacele. In plus, in situatii de urgenta, tromboliza efectuata pe cale endovasculara, care presupune dizolvarea cheagurilor chiar acolo unde s-au produs, cu ajutorul unui cateter plasat sub control radiologic, s-a dovedit o tehnica cu rezultate spectaculoase in salvarea membrelor aflate in ischemie acuta sau chiar a vietii pacientilor.

operatii, Ionac

„Cuvantul de ordine referitor la activitatea chirurgicala in cei 11 ani de existenta este EVOLUTIE, rod al eforturilor constante ale intregului colectiv de medici si asistente. Aceasta evolutie a fost una treptata, in primul an de existenta au fost realizate circa 250 de operatii, pentru ca anul trecut sa fie facute peste 2000. Evolutia a fost marcata de unele interventii, care atunci cand au fost realizate pentru prima data au parut spectaculoase, pentru ca astazi ele sa devina operatii de rutina, cu un grad ridicat de siguranta pentru pacienti. Sporirea complexitatii interventiilor nu ar fi fost insa posibila fara profesionalismul si exceptionala contributie a colegilor anestezisti, colaboratori permanenti ai clinicii, cu atat mai mult cu cat, datorita aterosclerozei, pacientii vasculari sunt cei mai fragili pacienti chirugicali. Evolutia a caracterizat si relatiile cu colectivele performante de neurologi, nefrologi si diabetologi din Spitalul Judetean, tratamentul modern, multidisciplinar al pacientilor vasculari devenind regula. Privim spre viitor optimist si animati de decizie. Este necesar sa aplicam tehnicile minim invazive ale chirurgiei endovasculare mai frecvent, este necesar sa implementam tratamente noi in domeniul bolilor arteriale si venoase spre cat mai deplina buna stare de sanatate a pacientilor nostri”, spune doctorul Mihai Ionac, seful clinicii.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.