Operatii extreme de alungire a membrelor, o procedura complexa si foarte dureroasa la care apeleaza tot mai multi oameni

0

Interventii chirurgicale extrem de complexe si dureroase in ciuda absentei unei supravegheri medicale, devin tot mai populare in India, in dorinta de imbunatatire a perspectivelor de cariera si de casatorie.

Komal, o fată de doar 24 din Kota, vestul Indiei, a plecat pentru a se intalni cu doctorul Amar Sarin, un medic ortoped din Delhi. Acesta a facut-o cu opt centimetri mai inalta printr-o procedura care implica ruperea oaselor si punerea unor proteze pana cand aceasta va putea merge din nou.

Parintii ei au trebuit sa vanda pamanturile ancestrale ale familiei, astfel incat ea ar putea beneficia de o interventie chirurgicala.

“Am foarte multa incredere in mine acum”, spune ea.

“Am acut doar 137 de centimetrii. Oamenii obisnuiau sa rada de mine si nu am putut obtine un loc de munca. Acum si sora mea mai mica va face operatia “, a adaugat.

Intr-o tara in care inaltimea este considerata atractiva, tineri precum Komal sunt tentati sa faca astfel de interventii chirurgicale pentru a-si imbunatati perspectivele de casatorie si de cariera, si alimenteaza boom-ul chirurgiei estetice.

Cu toate acestea, o interventie chirurgicala la nivelul membrelor de lungire a membrelor este nereglementat in India si la multi dintre chirurgi le lipseste experienta.

operatie prelungire

“Aceasta este una dintre cele mai dificile interventii chirurgicale estetice pentru a efectua, iar oamenii o fac dupa partasie doar una sau doua luni, in urma unui medic care este, probabil, experimenteaza el insusi. Nu exista nici un colegiu, nici o pregatire corespunzatoare, nimic.”, a spus Dr. Sarin spune.

India este cunoscuta pentru medicii sai ieftini si atrage oameni din intreaga lume, intr-o industrie de turism medical cu o valoare estimativa de 3 miliarde de dolari. Pacienti din Europa sau America vin aici pentru a recurge de interventii medicale riscante, dar ieftine, pentru ca in propria tara costa de 4-5 ori mai mult.

Doctorul Sarin a tratat peste 300 de pacienti deja, doar o treime fiind din India.

“Este o tendinta de crestere in India. Primim cate 20 de apeluri pe zi cu oameni care imi spun: Vreau sa fiu mai inalt, trebuie sa fiu mai inalt.”, spune el.

operatie prelungire

Interventiile medicale sunt efectuate de medici fara experienta

Un pacient care a avut o interventie chirurgicala, in 2015, spune el s-a intalnit cu cel putin 20 de medici inainte de a decide sa mearga mai departe cu procedura.

“Multi dintre medicii nu au abordat astfel de interventii, decat o doar sau de doua ori inainte. Am cautat aproape un an inainte de a gasi persoana potrivita pentru a face acest lucru “., a spus el.

Interventia chirurgicala „experimentala” imparte in doua tabere medicii chirurgi din India, multi dintre acestia sustinand ca operatia este extrem de riscanta si ca poate paraliza oamenii pe viata.

“Nu recomandam aceasta interventie chirurgicala decat in cazuri foarte rare, deoarece nu este o operatie de rutina si exista un risc mare sa apara complicatii”, a declarat presedintele Asociatiei de Ortopedie din India, Dr. Sudhir Kapoor.

Operatia de alungire a picioarelor – istoric

Operatia de alungire a picioarelor a fost pentru prima data efectuata in anul 1950, in Siberia, de catre un polonez pe nume Gavriil Ilizarov, respins de medici si vazut drept vraci. Ulterior el a devenit cunoscut drept “magicianul din Kurgan”, dupa ce a efectuat astfel de operatii pe mai multi oameni, inclusiv asupra unui campion olimpic la saritura in inaltime.

Illizarov nu a intentionat niciodata ca tehnica sa sa fie utilizata in scopuri cosmetice, orientandu-si eforturile spre oamenii care au suferit accidente sau care s-au nascut cu membre de diferite lungimi.

Doctorul Sarin si-a castigat reputatia pentru indemanarea cu care opereaza, desi spune ca la inceput a avut cateva dileme etice.

“Obisnuiam sa ma intreb daca ce fac este bine. Dar am vazut cata incredere au oamenii in ei insisi dupa operatie am hotarat sa continui”, a spus Sarin.

Desi devenit celebru, doctorul recunoaste ca acest tip de interventie ar trebui facuta doar in ultima instanta.

“Adesea refuzam persoane, dar am avut si pacienti care amenintau ca se sinucid daca nu ii operez”, a mai spus el.

sursa

Share.

Leave A Reply