Operaţiile pe inimă la copii ar putea fi posibile şi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara

Operaţiile pe inimă la copii ar putea fi posibile şi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara

0
bebelusUn bebeluş din 20 se naşte cu malformaţii. În cele mai multe cazuri este vorba despre malformaţii cardiace congenitale – principala cauză de deces la copii.
Un nou proiect al Ministerului Sănătăţii le dă medicilor posibilitatea să se pregătească în străinătate pentru a face astfel de operații.
“Căutăm medici de specialitate Chirurgie Cardiovasculară sau în ultimul an de rezidenţiat şi medici de specialitate Anestezie Terapie Intensivă sau în ultimul an de rezidenţiat”, a declarat
secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat.

Toate cheltuielile sunt asigurate de Guvern și de Instituțiile partenere

Iar după ce se vor întoarce în țară, medicii trebuie să lucreze cel puțin cinci ani într-unul din centrele care au partipat în Program – Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” din Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, la cel din Timişoara sau cel din Târgu Mureş.
“Noi vom prelua pentru cei care pleacă cheltuielile de transport, de cazare în Italia şi diurna în Italia, şi va rămâne inclusiv salariul lor din ţara în care lucrează. Obiectivul proiectului este să creştem numărul operaţiilor pe chirurgie cardiovasculară la copii de la 200-300, cât sunt acum la Târgul Mureş pe an, la aproximativ 1000-1200 şi să salvăm mai mulţi copii care sunt condamnaţi sau pentru care trebuie plătite sume mari să meargă în afara ţării pentru tratament”, a mai spus Raed Arafat.
          Deocamdată la Timişoara nu sunt posibile astfel de intervenţii. Pregătirea medicilor nu este singurul lucru care împiedică efectuarea operaţiilor pe chirurgie cardiovasculară la copii. Institutul de Boli Cardiovasculare nu are încă aparatura necesară pentru tratarea acestor cazuri.
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.