Ordin pentru medicii rezidenti! Schimbari privind rezidentiatul

Ordin pentru medicii rezidenti! Schimbari privind rezidentiatul

0

A fost publicat in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare de la 1 martie! Un ordin comun al ministrului Sanatatii si cel al Educatiei aduce schimbari in privinta rezidentiatului, legate de modul cum se face repartizarea la unitatile sanitare si circuitul actelor necesare. Vezi ce trebuie sa stie medicii rezidenti!

Dupa articolul 21 din anexa nr. 1 la ordinul 1.141/1.386/2007 privindu-i pe medicii rezidenti se introduc sapte noi articole:

1. Repartizarea in unitatea sanitara acreditata pentru efectuarea modulului, denumita in continuare unitatea sanitara acreditata, se realizeaza pe baza acordului de primire al sefului de sectie / sectie clinica din unitatea sanitara respectiva.
2. Cu minimum 30 de zile inainte de inceperea modulului de pregatire, medicii rezidenti si specialistii vor depune la unitatea sanitara acreditata cererea de efectuare a pregatirii, cu acordul de primire al sefului de sectie / sectie clinica, conform modelului din anexa care face parte din prezentul regulament (foto). Unitatea sanitara acreditata centralizeaza cererile de efectuare a pregatirii, in original, pe care le transmite saptamanal directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, insotite de o copie a carnetului de rezident – prima pagina.
3. Structura abilitata din cadrul DSP prelucreaza solicitarile si intocmeste o adresa de repartitie catre unitatea sanitara acreditata care a transmis cererea si o adresa de repartitie catre unitatea sanitara cu care a incheiat contractul de munca de rezident. Cu 5 zile inainte de inceperea pregatirii, DSP transmite unitatilor sanitare de la care au venit solicitarile adresele de repartitie.
4. La primirea adreselor de repartitie, unitatea sanitara acreditata elibereaza pentru medicii rezidenti / specialistilor adresele de repartitie, pe care acestia au obligatia sa le depuna la sectia / sectia clinica acreditata unde se desfasoara modulul si, dupa caz, la unitatea angajatoare.
rezidenti5. Dupa finalizarea modulului de pregatire consemnata in carnet, medicii rezidenti / specialistii vor depune la unitatea sanitara acreditata in care s-a efectuat pregatirea o copie a carnetului de rezident – prima pagina si pagina din care sa rezulte finalizarea modulului de pregatire. Aceste copii vor fi transmise la structura abilitata din cadrul DSP.
6. Validarea stagiilor efectuate pe parcursul fiecarui an de rezidentiat va fi efectuata de structura abilitata din cadrul directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
7. Aplicarea vizei anuale se face de serviciul resurse umane din unitatea angajatoare pe baza documentelor aflate in dosarul medical – pontaje lunare, intreruperi, altele.

Pentru Centrul Universitar Bucuresti, pana la data de 1 mai, documentele prevazute la punctele 2 si 5 se transmit catre compartimentul de management al pregatirii medicilor, medicilor dentisti si farmacistilor prin rezidentiat si a doua specialitate din cadrul MS, str. George Vraca nr.9, sector 1, Bucuresti, care realizeaza activitatile de la punctul 3. Dupa acea data, solicitarile vor fi prelucrate de catre DSP Bucuresti.

Pana acum, medicii rezidenti erau obligati sa stea la “coada cu raie” de pe strada George Vraca din Bucuresti, care gazduia Directia de Resurse Umane a Ministerului Sanatatii, scria recent HotNews. ”Acolo trebuie sa astepte cuminte si umil pogorarea Parafei, stampila fara de care nu poate incepe noul stagiu de pregatire. (…) Tinerii medici fac liste de asteptare. Se dau numere de ordine. Sunt zile in care pe lista de asteptare sunt chiar 100 de rezidenti. Se asteapta si cinci ore pe zi in holul mizerabil cu trei scaune proletare. Dar nu reusesc sa intre mai mult de 50 de medici. Daca n-ai avut noroc, te intorci dimineata urmatoare. (…) Prin ritual sunt nevoiti sa treaca nu doar rezidentii din Bucuresti, ci si orice rezident din tara care doreste sa faca un stagiu in alt oras decat in cel de resedinta”, nota HotNews.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.