Ore de educatie sanitara: elevii vor invata primul ajutor

Ore de educatie sanitara in scoli: elevii vor invata primul ajutor

0

Ore de educatie sanitara in scoli! Elevii vor putea invata, din toamna, notiuni despre igiena, sistemul sanitar, 112, dar si cum se acorda primul ajutor! Asta, daca propunerea lui Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, se va pune in practica.

“Ministerul propune ca in scoli sa fie introduse ore de educatie sanitara. Astfel, elevii si tinerii vor putea invata notiuni despre modul de organizare, functionare si utilizare a sistemului sanitar, dar si a Sistemului National Unic pentru Apel de Urgenta 112, cum sa aplice si sa execute corect manevre de salvare a vietii, notiuni de igiena si de prevenire a afectiunilor”, a transmis Nicolae Banicioiu pe Facebook (foto https://www.facebook.com/pages/Nicolae-Banicioiu).

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, s-a aflat luni la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov, acolo unde a participat la reluarea programului pilot ‘Sunt primul ajutor!’, precum si la lansarea site-ului de educatie medicala si prim ajutor pentru copii -‘suntprimulajutorjunior.ro’.

“Ma bucur ca acest proiect inceput acum 2 ani merge inainte si ca a fost creat si un site special cu informatii utile. Societatea romaneasca va fi mult mai pregatita pentru a aborda o situatie de urgenta si a acorda primul ajutor daca invatam, din timp, copiii si tinerii notiunile de baza”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Banicioiu, despre orele de educatie sanitara: La inceput, vor invata despre spalatul pe maini, pe dinti, apoi notiuni de prim ajutor, de alimentatie sanatoasa

Ministrul Banicioiu a venit cu detalii despre aceste ore de educatie sanitara: “Am gasit multa deschidere si dorinta de colaborare la colegii de la Educatie si speram ca propunerea noastra sa se poata concretiza chiar din urmatorul an scolar. A fost o discutie si in Parlament, dar am avut cateva discutii cu domnul ministru Cimpeanu (ministrul Educatiei – n.r.). Eu ma gandisem cel putin ca un model al orelor de dirigentie, cum era in perioada in care eu eram elev si era o programa. Cred ca exact pe acelasi model pot sa fie aceste ore de educatie sanitara, de la clasa intai pana la ultima clasa de liceu. Asa le gandim noi la Ministerul Sanatatii, cu notiuni generale, dar, in functie de categoria de varsta, sunt notiuni care vor fi predate de catre medicul scolar sau de catre serviciile de ambulanta si diversi specialisti, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educational al acestor ore”.

“O ora pe saptamana, asta este propunerea. Trebuie sa se tina cont de programa scolara si de posibilitatea de a asigura spatiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenti care pot asigura trainingul si pregatirea elevilor, si cred ca nu ar incurca absolut deloc programa scolara”, a mai declarat Banicioiu.

Ministrul Sanatatii sustine ca insusirea notiunilor de prevenire a accidentelor casnice, scolare, rutiere, constientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentatiei sanatoase, constientizarea importantei donarii voluntare de sange, prevenirea riscurilor situatiilor de urgenta in scoli si in afara lor, sunt informatii de care are nevoie un adolescent in formare.

“La inceput, vor invata despre spalatul pe maini, pe dinti, apoi venim cu notiuni de prim ajutor, de alimentatie sanatoasa, completam apoi regulile de igiena, consultul medical. Cunoasterea sistemului sanitar, sa stii unde te duci, cand te duci, cum te duci, drepturile si obligatiile pe care le au ca pacient. Mai mult, tinerii cu notiuni corecte de educatie sanitara pot invata, la randul lor, alte persoane, astfel incat sa poata fi schimbate obiceiurile prezente”, a mai spus Banicioiu.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.