Organe pentru transplant, pastrate patru zile!

Organe pentru transplant, pastrate patru zile!

1

Pas urias pentru prelungirea perioadei in care pot fi pastrate organele pentru transplant, dupa ce acestea au fost recoltate de la un donator. Ficatul poate fi mentinut viabil, fara a fi distrus, timp de patru zile! Ultimele descoperiri permit cresterea sensibila a numarului celor salvati prin transplant.

chirurgieOrganele prelevate pentru transplant sunt supraracite, potrivit unei tehnici dezvoltate de specialisti de la Harvard Medical School. Prin injectarea de antigel si un compus al glucozei in ficat, acesta poate fi adus la – 6 grade Celsius si conservat, fara a fi congelat, proces care l-ar distruge in mod ireversibil, noteaza Agerpres.

Deocamdata, procedeul a fost experimentat pe sobolani, insa rezultatele ii fac pe oamenii de stiinta sa creada ca, in curând, organele vor putea fi pastrate zile intregi si vor permite, astfel, transplantul la mari distante fata de locul prelevarii.

Cercetatorii au constatat ca toti sobolanii, caror li s-a transplantat un ficat pastrat dupa aceasta procedura, la o temperatura sub zero grade Celsius, au supravietuit cel putin trei luni.

Activitatea de transplant in Romania

Programul National de Transplant este unul dintre cele mai importante programe implementate de catre Ministerul Sanatatii, aflat in coordonarea Agenţiei Nationale de Transplant. Faptul ca, de la infiintarea programului si pana in prezent, au fost realizate peste 3500 proceduri de transplant, iar numarul donatorilor a crescut de la un an la altul, inseamna ca eforturile autoritatilor din domeniul sanitar, dar si ale societatii civile pentru constientizarea importantei transplantului si pentru dezvoltarea acestui sector sunt recunoscute, a comunicat Ministerul Sanatatii, cu ocazia Zilei Nationale a Transplantului.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Organe pentru transplant, pastrate patru zile! | Asociatia Medicilor de Familie Mures

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.