Organizatia Mondiala a Sanatatii a aprobat primul vaccin pentru prevenirea malariei

Organizatia Mondiala a Sanatatii a aprobat primul vaccin pentru prevenirea malariei

0

Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat unda verde administrarii primului vaccin impotriva malariei din lume copiilor mici din Africa subsahariana si din alte regiuni cu risc.

“Este un moment istoric, care, pe langa instrumentele existente ar putea salva zeci de mii de vieti tinere in fiecare an”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Aprobare la 30 de ani de la inceputul dezvoltarii vaccinului

Aprobarea Organizatie Mondiale a Sanatatii vine la mai bine de 30 de ani de cand compania GlaxoSmithKline a inceput sa dezvolte vaccinul. Eficienta acestuia a fost dovedita inca de acum sase ani.

Vaccinul numit Mosquirix stimuleaza sistemul imunitar al copiilor pentru a contracara Plasmodium Falciparum, cel mai mortal dintre cei cinci agenti patogeni ai malariei si cel mai raspandit in Africa.

Mosquirix este administrat in trei doze copiilor cu varsta intre 5 si 17 luni, iar a patra doza aproximativ 18 luni mai tarziu. In Kenya, Malawi si Ghana a fost inclus in programele de imunizare de rutina.

Eficacitate pusa la indoiala

Vaccinul a avut o eficacitate de 50% impotriva malariei severe in primul an, dar a scazut aproape de zero pana in al patrulea an, potrivit studiilor clinice, care nu au masurat si impactul vaccinului asupra prevenirii deceselor. Asta a facut ca unii experti sa puna la indoiala eficacitatea vaccinului

Potrivit unei cercetari realizate anul trecut, daca vaccinul ar fi administrat in tarile grav afectate de malarie, ar putea preveni pana la 5,4 milioane de cazuri si 23 de mii de decese la copiii mai mici de 5 ani, in fiecare an.

Administrarea combinata, mai eficienta

Un alt studiu a aratat ca administrarea vaccinului in combinatie cu medicamente preventive la copii in timpul sezoanelor cu transmitere ridicata a fost mult mai eficienta in prevenirea formelor severe, a spitalizarii si a decesului decat oricare alte metode.

In 2019, la nivel mondial s-au inregistrat 229 milioane de cazuri de malarie, potrivit OMS. 94% din cazuri au fost raportate in Africa. Malaria afecteaza, in special, nou-nascutii si sugarii. In medie, in fiecare an 260 de mii de copii cu varsta sub 5 ani sufera de aceasta maladie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.