Osteoporoza: medicamentele Protelos si Osseor, ”trase pe dreapta” - pot cauza infarct!

Osteoporoza: medicamentele Protelos si Osseor, ”trase pe dreapta” – pot cauza infarct!

0

scheleteAgenția Europeană a Medicamentului a transmis, acum câteva zile, recomandarea Comitetului de Farmacovigilență și de Evaluare a Riscului, de suspendare a utilizării medicamentelor Protelos și Osseor, care conțin ranelat de stronțiu și care pot cauza infarct. Agenția Națională a Medicamentului transmite medicilor ”o prudență deosebită” în prescrierea acestor medicamente pentru osteoporoză.

”PRAC a analizat beneficiile acestor medicamente, precum şi riscurile cunoscute (infarct miocardic, tromboembolism venos, reactii cutanate severe) şi a concluzionat că raportul beneficiu-risc pentru aceste medicamente încetează să mai fie pozitiv, recomandând suspendarea utilizarii medicamentelor Protelos/Osseor până la apariţia unor date noi din care să reiasă caracterul pozitiv al raportul beneficiu-risc pentru un grup bine delimitat de pacienţi”, a anunțat Agenția Națională a Medicamentului.

În primăvara anului trecut, același comitet recomanda restricționarea preparatelor care conțin ranelat de stronțiu, acum a fost evaluat profilul de siguranță al medicamentelor Protelos și Osseor și s-a decis suspendarea utilizării lor in tratamentul osteoporozei.

”În această etapă, până ce vor fi disponibile date noi care să confirme utilitatea acestui medicament pentru un anumit segment de populație și până la emiterea Deciziei Comisiei Europene, pe baza opiniei finale a Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman al EMA care va fi formulată după ședința din 20-23 ianuarie 2014, se recomandă medicilor o prudență deosebită” în prescrierea acestor medicamente, transmite ANM.

Osteoporoza este o boală scheletică sistemică, caracterizată prin scăderea masei osoase, alterarea microarhitecturii țesutului osos și, prin urmare, creșterea riscului de fractură. Una din două femei si unul din cinci bărbați prezintă în cursul vieții cel puțin o fractură legată de osteoporoză. Osteoporoza nu este specifică numai generației a treia, ea apare și la vârste mai tinere, arată aspor.ro. În România sunt 1,5 milioane bolnavi de osteoporoză, precizează stirileprotv.ro.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.