Când este nevoie de ovocite donate pentru a obține o sarcină?

1

Donarea de ovocite este o parte integrantă a procedurilor moderne de reproducere umană asistată și este asociată cu cele mai mari rate de succes. Inițial oferite femeilor cu insuficiență ovariană primară sau celor care aveau boli genetice și nu doreau să transmită defectul descendenților, ovocitele donate sunt acum folosite în cazul femeilor trecute de 40 de ani – a căror rezervă ovariană este aproape epuizată – și a celor care din cauze medicale nu pot concepe pe cale naturală. Ar mai fi de precizat și faptul că, în cazul femeilor cu vârsta peste 40 de ani, în principiu nici nu se recomandă tratamente de fertilitate cu ovocite proprii, pentru că există un risc crescut de a se obține embrioni cu anomalii cromozomiale.

În prezent, donarea de ovocite este singura terapie eficientă pentru tratamentul infertilității la femeile cu insuficiență ovariană, a celor cu vârsta peste 40 de ani sau a celor care nu au reușit să obțină o sarcină cu propriul material genetic ori au pierdut mai multe sarcini. De subliniat faptul că se poate recurge la ovocite donate și în cazul în care există eșecuri repetate la fertilizarea in vitro, în special atunci când calitatea ovocitelor este compromisă.

”Secretul” ratei ridicate de succes în fertilizarea in vitro cu ovocite donate stă în faptul că acestea sunt recoltate de la femei tinere și fertile. Cel puțin în cazul femeilor cu vârste peste 40 de ani, rata de success poate fi de două sau chiar trei ori mai mare decât în fertilizarea in vitro cu ovocite proprii.
Ovocitele donate ce urmează a fi folosite în cazul procedurii de fertilizare in vitro pot fi proaspete sau congelate. În primul caz, atât donatoarea cât și primitoarea vor urma tratamente pentru sincronizarea menstruației. Donatoarea va urma un tratament pentru stimularea ovulației în vederea obținerii de ovocite mature, iar primitoarea unul pentru pregătirea uterului în vederea implantării embrionului. După ce ovocitele au fost recoltate de la donatoare, se realizează în laborator fertilizarea in vitro, cu sperma partenerului sau a unui donator. În ziua a treia sau a cincea, după ce se va fi format embrionul, acesta va fi transferat în uterul primitoarei.

În cazurile în care se folosesc ovocite congelate, firesc, nu mai este necesară sincronizarea menstruației donatoarei și primitoarei. Aceasta din urmă va primi medicație pentru oprirea ovulației și pentru pregătirea uterului în vederea sarcinii. Ovocitele congelate sunt supuse decongelării, urmând fertilizarea în condiții de laborator, fie cu sperma partenerului, fie cu spermă de la un donator. În aceleași condiții, în final se realizează embriotransferul.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Când este nevoie de ovocite donate pentru a obține o sarcină? • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.