Pachete de tigari "neutre" introduse in Franta

Pachete de tigari “neutre” introduse in Franta pentru a descuraja fumatul

0

In Franta, a impus comercializarea pe teritoriul ei a pachetelor de tigari “neutre”, in cadrul unui plan de lupta contra fumatului care a declansat nemultumirea companiilor din industria tutunului. Franta e prima tara din Europa si a doua din lume, dupa Australia.

Ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine, a facut precizat ca pachetele de tigari vor fi standardizate si vor avea de acum inainte aceeasi forma, marime, culoare si tipografie.

Directiva europeana antitabac, a adoptat in februarie   cresterea in dimensiune a avertismentelor sanitare de pe pachetele de tigari si includerea unor imagini socante si a unor sloganuri care sa acopere 65% din suprafata pachetelor de tigari.

tigari

Pachetul “neutru” de tigari a fost experimentat doar in Australia

Franta a decis sa mearga si mai departe, optand pentru pachetul “neutru”, o masura care pentru moment a fost experimentata doar in Australia.

In Australia, toate tigarile sunt vandute incepand din decembrie 2012 in pachete uniforme, verzi, lipsite de logouri, care contin avertismente medicale si fotografii cu bolnavi.

Australia spera ca prin aceasta masura, contestata de producatorii de tigari, sa scada procentul de fumatori din randul populatiei adulte de la 15% la 10% pana in anul 2018.

Vanzarile de tutun si de tigari au scazut de atunci cu aproape 3%, ajungand la 3,4 miliarde de dolari australieni (2,35 miliarde euro) in primul trimestru din 2014, fata de 3,5 miliarde de dolari australieni in ultimul trimestru din 2012.

Potrivit unui studiu guvernamental, numarul persoanelor care fumeaza zilnic si sunt in varsta de peste 14 ani a scazut de la 15,1% in 2010 la 12,8% anul trecut, iar tinerii australieni incep sa fumeze mai tarziu, la aproape 16 ani in medie, in contextul in care ei incepeau sa fumeze (inainte de aceasta initiativa) in jurul varstei de 12 ani.

Proiectul adoptat joi in Franta se inscrie in linia unui plan mai vast de lupta contra cancerului, initiat in februarie 2014 de presedintele socialist François Hollande.

Una dintre ambitiile sale este de a limita fumatul in randul tinerilor, intrucat Franta figureaza pe lista “elevilor rai” din Europa in ceea ce priveste consumul de tutun in randul celor de pana la 16 ani.

Introducerea pachetului “neutru” de tigari etse solicitat de multa vreme

Instaurarea pachetului neutru de tigari este solicitata de multa vreme de asociatiile de lupta contra fumatului. Potrivit cotidianului economic Les Echos, arbitrajul in favoarea acestei masuri a fost realizata de presedintele Hollande, in ciuda opozitiei manifestate de producatorii si comerciantii de tigarete.

“E un scandal, o catastrofa”, a declarat Pascal Montredon, presedintele Confederatiei comerciantilor de tutun si tigari, care a denuntat decizia guvernului francez despre care spune ca a fost luata “fara consultari prealabile”.

“Masura nu va duce la scaderea consumului de tigari din Franta”, a adaugat el.

Printre celelalte masuri ale planului guvernamental anuntate joi figureaza si interzicerea tigari electronice in anumite locuri publice, precum scoli, mijloacele de transport in comun si spatiile destinate festivalurilor.

Interzise minorilor din martie 2014, tigarile electronice au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in Franta in ultimii doi ani. Potrivit unui studiu realizat la sfarsitul anului 2013 de Observatorul francez pentru droguri si toxicomanii (OFDT), 18% dintre francezii cu varste cuprinse intre 15 si 75 de ani au incercat deja acest produs si 3% il utilizeaza in fiecare zi.

Fumatul de tigari reprezinta principala cauza evitabila de deces

Potrivit presedintelui Oficiului francez de prevenire a fumatului (OFT), Bertrand Dautzenberg, acest avant al tigarilor electronice se explica in mare parte prin scaderea inregistrata de vanzarile de tutun din Franta in ultimele luni.

Vanzarile de tigari (in volum) au scazut cu 8,6% in august 2014 fata de media din ultimele 12 luni, iar cele de tutun au scazut cu 4,2% in aceeasi perioada, potrivit celor mai recente date comunicate de OFDT.

Vanzarile de produse concepute pentru a-i ajuta pe fumatori sa renunte la fumat au scazut la randul lor. Luna trecuta, ele au scazut pana la cel mai mic nivel inregistrat in ultimii ani (similar celui din august 2003).

In Franta, ca in majoritatea tarilor, fumatul reprezinta principala cauza evitabila de deces si determina aproximativ 73.000 de decese pe an.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.