Pacient din Canada, operat de o echipa franco-romana la Athena Hospital

0
613_articolSpitalul Athena organizează luni, 13 iunie 2011, pe Calea Aradului, nr.113, de la ora 09.00, o conferinţa de presă cu ocazia unei premiere naţionale în chirurgia coloanei vertebrale. Este vorba de prima proteză de disc lombar implantată într-un spital privat din România.

În cursul aceleiaşi zi un pacient, în vârstă de 50 de ani, venit special din Canada, Toronto, va fi operat de către echipa medicală franco-română condusă de Dr. Ciprian Vâjeu, medic specialist în chirurgia coloanei vertebrale, de la Clinique du Parc din Perigueux, Franţa: Dr. Feier Horea – chirurg vascular la Spitalul Judeţean din Timişoara, Dr. Călin Daniel – rezident la Ortopedie în Craiova şi As. Chouly Fabrice – asistent operator la Clinique du Parc din Perigueux, Franţa. Pacientul suferă de peste 5 ani de o discopatie discală lombară cu hernie de disc şi sciatică invalidantă şi va beneficia de o proteză de disc.

În chirurgia discopatiei degenerative (a discului uzat) există mai multe soluţii, dintre care cele mai vechi şi mai răspândite sunt tehnicile care blochează vertebrele cu şuruburi şi cu “cage” (artrodeza lombară sau cervicală). Cea mai modernă şi mai nouă tehnică este cea care înlocuieşte discul bolnav cu o proteză, care reuşeşte să păstreze mobilitatea coloanei vertebrale. Această tehnică se adresează bolnavilor tineri, unde mobilitatea coloanei este esenţială pentru viaţa de zi cu zi şi pentru munca fizică. Tehnica de înlocuire a discului (artroplastia discală) există de vreo 15 ani, însă dificultatea chirurgiei (care se face prin abdomen) şi preţul implantului a făcut ca această tehnică să rămână una de vârf şi cu indicaţii deosebite.

“Personal am început această chirurgie de înlocuire a discului din 2002, în Franţa, şi mă aflu astăzi la aproape 250 de implantari, iar rezultatele pe scară mondială sunt foarte bune”, a precizat dr. Ciprian Vâjeu.

comunicat de presa

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.