Pacientii cu Parkinson, invitati in asociatia de profil (VIDEO)

Pacientii cu Parkinson, invitati in asociatia de profil (VIDEO)

0

O conferinta importanta pentru persoanele diagnosticate cu Parkinson dar si pentru specialistii din domeniul medical s-a desfasurat timp de doua zile la Timisoara. Sub tema ”Abordarea integrata a bolii Parkinson” au avut loc intalniri si discutii intre pacienti cu Parkinson si medici, intre asistenti si farmacisti.

Boala Parkinson este o boala care conduce la multe frustari

“Boala Parkinson, din pacate, este o boala invalidanta, care conduce la multe frustrari din partea pacientului, in sensul ca unele lucruri pe care le faceai foarte bine ieri, azi nu le mai poti face. De exemplu, eu nu mai pot sa mai conduc, scriu urat, de aceea scriu mai mult pe calculator. Sau mai am traume la trecerea strazii, la diferite inghesuieli si cand e multa lume ma simt stingherit, nu ma pot deplasa cum as dori”, spune mr. ing. Dan Raican, presedintele Asociatiei de lupta impotriva bolii Parkinson Romania.

“Am Parkinson de 12 ani, deci de la varsta de 40 de ani si as sfatui oamenii cand apare vreun semnal, cum ar fi pierderea mirosului, sau micsorarea scrisului, sau nefolosirea mainii stangi, deci greutate in mana stanga, schiopatat sau orice alt semn, numaratul banilor, deci orice semn care poate sa indice o afectiune neurologica, sa mearga sa vada despre ce e vorba.

S-ar putea sa nu fie Parkinson sau s-ar putea sa fie un sindrom parkinsonian, s-ar putea sa fie picioare tremurande sau alte boli care sunt asemanatoare cu Parkinsonul. Deci nu trebuie sa se gandeasca la ce e mai rau, dar si daca este Parkinson cu el se poate lupta si se poate trai in continuare.

Parkinson

Primul registru al pacientilor cu boala Parkinson

In primul rand, cu ajutorul Societatii de neurologie din Romania incercam sa facem primul registru al pacientilor cu boala Parkinson, care este o constructie foarte complexa, ea va cuprinde toate numele, va angrena toti medicii de specialitate si la ora actuala ne luptam cu stelutele. Adica vrem ca pacientii sa nu mai trebuiasca sa treaca sa obtina aprobari de la Casele de Asigurari de Sanatate si dupa aceea, cu aceasta aprobare, sa mearga la medicii neurologi si abia dupa aceea sa le dea reteta, pentru ca este un drum in plus. Si am vrea sa scoatem cele trei stelute, sa le reducem la doua stelute, asa incat pacientilor sa le fie mult mai usor. Se poate face doar printr-o hotarare de Guvern acest lucru”, adauga mr. ing. Dan Raican.

Evenimentul de la Timisoara aduce pentru prima data impreuna pacientii cu boala Parkinson, persoanele care sufera de boala Parkinson.

“ Vorbim despre persoane cu boala Parkinson si sunt foarte fericita ca pentru prima data organizam la Timisoara acest eveniment. Am gasit o foarte mare deschidere din partea autoritatilor medicale de pe plan local. Doamna profesor Simu este coordonator stiintific  al evenimentului si ne-a fost alaturi inca din prima clipa. Vreau sa multumesc foarte mult si Societatii Medicilor de Familie Timis, pentru ca sunt alaturi de noi, Ordinului Asistentilor, Colegiului Farmacistilor. Toata lumea a fost fericita ca acest eveniment are loc in Timisoara.

In urma lui ne dorim ca cea mai mare parte a persoanelor afectate de boala Parkinson din aceasta parte a tarii sa se inscrie in asociatie, in asa fel incat sa fie permanent la curent cu ultimele noutati, atat in ceea ce priveste terapia cat si in ce priveste posibilitatile oferite de tara noastra ca si recuperare, ca si tratamente moderne. Sa se inscrie in asociatie ca sa fie permanent la curent cu ce se intampla nou in tara” spune dr. Maria Mihaela Szerac, CEO Houston Romania.

Medicii au avut si ei un cuvant important de spus:

“Noi avem punctul de vedere medical. Boala este foarte complexa, ridica foarte multe probleme si , din fericire, exista tot mai multe optiuni terapeutice. Noi ne raliem ca si experti profesionali alaturi si incurajam Societatea de boala Parkinson, care, de altfel, este una dintre cele mai active si serioase asociatii de pacienti. Cu ce? Cu participare la intalnirile lor, care sunt itinerante, anul acesta are loc in Timisoara, cu sfaturi profesionale, cu cursuri pe masura intelegerii lor si incercam sa fim un partener serios in lupta lor cu boala in ceea ce fac, dar sigur, noi, de pe versantul profesional”, a precizat prof. dr. Mihaela Simu, Spitalul Judetean Timisoara.

Invitat al evenimentului, dr. Baris Topcular, din Istanbul a precizat ca “cel mai important pentru pacienti este sa obtina informatii de la societate, pentru a fi informati despre boala si e nevoie sa formam o colaborare intre centrele noastre si centrele dvs,  pentru ca vorbim de  abordare in echipa, abordare multidisciplinara, dar asta nu poate fi intr-o clinica, ci cred ca trebuie sa aiba loc intre clinici, pentru a imbunantati ingrijirea pacientului, informarea lui, experienta pentru solutii mai bune pentru pacienti, astfel incat lucram strans la aceasta”, a mai spus dr. Baris Topcular, neurology la Istanbul Bilim University Florence Nightingale Hospital Department of Neurology.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.