Pacientii cu poliartrita reumatoida au nevoie de acces la tratamente noi

Pacientii cu poliartrita reumatoida au nevoie de acces la tratamente noi

1

1557_articolSocietatea Romană de Reumatologie atrage atenţia asupra unei probleme cu care se confruntă de o lungă perioadă pacienţii din România.

Din cauza neactualizării de peste 4 ani a listei medicamentelor compensate şi gratuite, pacienţii cu poliartrita reumatoida nu pot accesa terapii biologice noi, care le-ar îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate şi care ar putea opri evoluţia bolii, cum ar fi, spre exemplu, medicamentele modificatoare de boala biologice, terapii ce sunt deja incluse în ghidurile de tratament aprobate de Ministerul Sănătăţii începând cu anul 2010.

« Distrugerea articulaţiilor la pacienţii cu poliartrita reumatoida începe în stadiile incipiente ale bolii, aşadar este esenţial să putem interveni cu tratamente eficiente ce stopează distructia articulara evitând astfel invaliditatea permanentă şi asigurând posibilitatea reîncadrării în câmpul muncii », a declarat Dna. Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Romane de Reumatologie.

« Disponibilitatea acestor terapii inovatoare şi pentru pacienţii din România, ar fi extrem de utilă pentru că ar produce nu numai ameliorarea durerilor şi inflamaţiilor articulare, dar şi o certă influenţă a evoluţiei bolii pe termen lung. Alături de un diagnostic precoce aplicarea unui tratament adecvat fiecărui pacient se încadrează între recomandările esenţiale EULAR (European League Against Rheumatism) şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) pentru prevenirea disabilităţii articulare.» a declarat dl. Dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Romane contra Reumatismului.

Terapiile biologice, cum ar fi cele care acţionează asupra TNFα, IL-6 sau CTLA4 reduc inflamaţia şi încetinesc progresia bolii la nivel articular, dar şi în întregul organism. Mai mult decât atât, unele dintre aceste tratamente pot fi administrate pacienţilor şi că monoterapie, în condiţiile în care pacienţii nu au la dispoziţie nici chiar medicamentele asociate terapiilor biologice, pentru tratamentul acestei afecţiuni.

Poliartrita reumatoida este o inflamatorie boala autoimună care afectează peste 180.000 de persoane din România. Poliartrita reumatoida este o boală progresivă, ce se caracterizează prin inflamaţia mai multor articulaţii, deformarea şi reducerea mobilităţii acestora, conducând în timp la pierderea funcţionalităţii normale.

Pacienţii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii ale bolii cum ar fi afecţiuni cardiovasculare, osteoporoza, anemia sau tulburări ale sistemului respirator.1

Lărgirea paletei terapeutice, prin introducerea noilor tratamente, reprezintă un avantaj cert pentru pacienţi, avantaj ce nu încarcă suplimentar bugetele alocate afecţiunilor cronice, deoarece aceste noi molecule nu se administrează în asociere cu alte terapii biologice.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Acțiuni dedicate publicului larg, cu prilejul Zilei Mondiale a Osteoporozei

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.